Gemeente Den Haag

april 2004
Koninklijke muziek bij 10 jaar Nieuw Centrum (5 april)

De officiële viering op 7 april as. van 10 jaar Den Haag Nieuw Centrum wordt muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Militaire Kapel, het muziekkorps van het garderegiment Grenadiers en Jagers. De kapel treedt die dag op het Spuiplein op van 15.30 tot 16.00 uur. De leden van de kapel zullen daarbij gekleed zijn in het ceremoniële tenue van de Grenadiers met berenmuts, zoals dat ook op Prinsjesdag en bij staatsceremonies wordt gedragen.

Het optreden van de koninklijke kapel onderstreept dat Den Haag bijna twee eeuwen Koninklijke Residentie is. Dit rijke verleden weerspiegelt zich ook in Nieuw Centrum, waar namen als Hoftoren, Koningstunnel, Prinsenhof, Koningin Julianaplein en Beatrixkwartier aan het koninklijk karakter van Den Haag herinneren.

De Koninklijke Militaire Kapel is als stafmuziek van de Grenadiers en Jagers
opgericht door Koning Willem I in 1829. De kapel, die dient onder het "Oog des Konings", kent een rijke Haagse historie. Concertreeksen van de kapel in het Haagse Bos, de Dierentuin en de Houtrusthallen waren in het hele land beroemd.
De kapel, die jaarlijks aan de kop van de Prinsjesdagstoet marcheert, treedt
regelmatig op bij officiële gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zoals de aanbieding van Geloofsbrieven bij Paleis Noordeinde. Ook speelt de kapel bij belangrijke evenementen in de stad, zoals de internationale beeldenten-toonstelling op het Voorhout, de Pasar Malam en het Internationaal Vuur-werkfestival
De herkenningsmelodie van de kapel is de Grenadiersmars : "Turf in je Ransel ".