Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Zwartenbergse molen

Waterschap neemt besluit over aankoop Zwartenbergse molen

Woensdag 7 april 2004 houdt het Voorlopig Algemeen Bestuur van waterschap Brabantse Delta vanaf 09.30 uur een openbare vergadering in de kapelzaal op het complex Bouvigne, Bouvignelaan 5 in Breda. Op de agenda staan onder andere voorstellen voor de aankoop van de Zwartenbergse Molen in Etten-Leur, de vaststelling van het communicatiebeleid, het actieprogramma Nationaal Bestuursakkoord Water en bestuursinformatie over de waterschapsverkiezingen.

Zwartenbergse molen
De Zwartenbergse molen in Etten-Leur is de enige watermolen in West-Brabant en is een belangrijk cultureel erfgoed. De molen, die naast het bestaande elektrische gemaal nog extra ingezet kan worden om de polder te bemalen, heeft een educatieve functie en vervult een rol in de communicatie van het waterschap.
Eind vorig jaar, vlak voor de fusie, heeft waterschap Mark en Weerijs het voorstel tot aankoop reeds ingebracht. Toen is besloten om het definitieve besluit door het voorlopig algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta te laten nemen. De gemeente Etten-Leur, de huidige eigenaar, heeft het besluit tot verkoop al genomen. Met de aankoop is in totaal een bedrag gemoeid van 125.000, inclusief restauratiekosten.

Waterberging één van de projecten in het kader van het Nationaal Bestuursakkoord Water
Waterschap Brabantse Delta heeft actieprogramma opgesteld met projecten die het waterschap voorbereidt of uitvoert in het kader van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW).
Belangrijke projecten zijn het zoeken naar mogelijkheden om water te bergen tijdens extreem hoogwater in beken en rivieren, herstel van beken en kreken en verbetering van de waterkwaliteit. Waterschap Brabantse Delta spreekt daarbij de uitdrukkelijke wens uit om samen te werken met betrokken organisaties in West-Brabant. In 2003 is het NBW ondertekend door het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Met dit akkoord geven zij de aanzet voor het realiseren van het toekomstige waterbeheer zoals dat is beschreven in het rapport Waterbeheer 21ste eeuw. In Noord-Brabant geven de waterschappen invulling aan dit waterbeheer via de reconstructie.

Waterschap bereidt verkiezingen voor
Dit najaar vinden in Noord-Brabant waterschapsverkiezingen plaats. De waterschappen kiezen daarmee een nieuw Algemeen Bestuur. Het Voorlopig Algemeen Bestuur wordt met een informatieve nota op de hoogte gebracht van de voorbereidingen en planning van deze verkiezingen. Begin november 2004 ontvangen de kiezers een stempakket in de brievenbus. Tot 19 november kunnen de stembiljetten teruggestuurd worden. Het waterschap maakt de uitslag bekend op 29 november. Op 15 september kunnen belangstellenden zich persoonlijk kandidaat stellen voor deze verkiezingen.
Binnenkort start waterschap Brabantse Delta met een communicatiecampagne rond de kandidaatstelling en de waterschapsverkiezingen.

---