Gemeente Assen



Ondertekening contract WMD en gemeente

ASSEN, 5 april 2004

Woensdag 7 april ondertekenen Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en de gemeente Assen een contract over het innen van de afvalstoffenheffing en de rioolrechten. De WMD int deze heffingen al vanaf 1 januari 2003 via een voorschot in tweemaandelijkse termijnen. Onderzoek heeft aangetoond dat de WMD de inning van de heffingen goedkoper kan verzorgen dan de gemeente.

Door de op handen zijnde liberalisering van de energiemarkt was het niet langer mogelijk de inning van deze gemeentelijke heffingen door Essent te laten verzorgen. Daarom is in 2002 een voorstel naar de raad gegaan om de WMD hiervoor in te schakelen. Omdat de WMD de heffingen via een tweemaandelijks voorschot int, ging de raad in eerste instantie niet akkoord met het voorstel. De WMD mocht de inning in 2003 verzorgen maar er moest worden onderzocht of maandelijkse innning mogelijk was door de WMD of door de gemeente zelf. Het onderzoek wees uit dat overgaan op maandelijkse inning en inning door de gemeente zelf te duur was. Medio 2003 is daarom besloten het contract aan de WMD te gunnen. In de tweede helft van 2003 zijn de contractbesprekingen afgerond.

Om de inning via de WMD mogelijk te maken en te controleren, vindt periodiek een vergelijking plaats van het bestand van de WMD met de bevolkingsadministratie, de WOZ-bestanden en het eigen heffingenbestand met behulp van het pakket Stadsbeheer administratie (SBA). Door deze controle is het aantal aansluitingen waar de heffing wordt geïnd aanzienlijk toegenomen. Toen de inning door Essent werd verzorgd, was deze controle nog niet mogelijk.

Naast de gemeente Assen heeft ook de gemeente Aa en Hunze voor de WMD gekozen voor het innen van de rioolrechten en de afvalstoffenhefing.