Gemeente Bedum


06 april 2004

De openingshandeling zal worden verricht door de Groningse Gedeputeerde voor Welzijn, Onderwijs en Sport, mevrouw C.A.M. (Ineke) Mulder. Aanvankelijk zou de dag op 24 maart worden gehouden; door het overlijden van Koningin Juliana werden alle activiteiten in het kader van Boomfeestdag uitgesteld.

De boomfeestdag in Bedum staat in het teken van de iep. Deze boom kwam van oudsher veel in de provincie voor. Door de gevreesde iepziekte is het aantal iepen de laatste jaren flink afgenomen. Inmiddels zijn er resistente iepsoorten op de markt
. Op 7 april zullen bijna 100 schoolkinderen, afkomstig uit de hele gemeente Bedum, resistente iepen gaan planten langs de Wolddijk; een historische veendijk die in het westelijk deel van de gemeente loopt. Langs de Wolddijk stonden in het verleden veel iepen.Nadat de iepen door de kinderen zijn geplant, worden de bomen versierd met kunstwerken die door basisschoolleerlingen van twee scholen uit het dorp Bedum zijn gemaakt. s Middag kunnen particulieren een iep kopen op de werf van Openbare Werken aan de Industrieweg in Bedum. De iepen kosten slechts 10 Euro per stuk. Kopers krijgen er een paal voor de ondersteuning van de boom bij. De actie loopt van 14.00 tot 17.00 uur. Op die middag zijn er op de gemeentewerf deskundigen van onder meer de Iepenwacht aanwezig om het publiek voor te lichten. Per adres kan één gesubsidieerde iep worden afgenomen. Met deze actie probeert het gemeentebestuur ook particulieren te bewegen de iep te laten terugkeren in het landschapbeeld. De dag wordt besloten met het aanbieden van een symbolische iep aan vertegenwoordigers van gemeenten in de regio. Daarmee beoogt het Bedumer gemeentebestuur de gemeenten in de regio zo ver te krijgen dat ook daar een begin wordt gemaakt met het herplanten van deze voor Noord-Groningen zo karakteristieke boom. De symbolische iep wordt in een later stadium vervangen door een echt exemplaar; binnenkort gaan medewerkers van de Bedumer plantsoenendienst op pad om een exemplaar aan te bieden aan de gemeentebesturen in de regio.

De Bedumer boomfeestdag wordt mede mogelijk gemaakt door het provinciale comité Boomfeestdag, de Iepenwacht Groningen, Groenvoorziening Van der Werf uit Bedum en kwekerij De Bonte Hoek uit Glimmen.