CBS

Industrie houdt verbetering niet vast

De situatie in de Nederlandse industrie is in februari 2004 licht verslechterd. Zowel de productie als de omzet was lager dan in februari 2003. De kleine verbetering in januari heeft de industrie niet vast kunnen houden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Productie lager
De industrie heeft in februari van dit jaar 2 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. In januari lag de productie nog boven het niveau van een jaar eerder. De aardolie-, chemische en rubberindustrie en de papier- en grafische industrie hebben in februari 2004 meer geproduceerd dan in februari 2003. De voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie leverden juist minder productie. De sterk op export gerichte industrieproductie is een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de totale Nederlandse economie.

Minder omzet
In februari van dit jaar heeft de Nederlandse industrie 3 procent minder omgezet dan in februari 2003. Op de binnenlandse markt is 4 procent minder omgezet, terwijl de industriële export 2 procent lager was. In vergelijking met februari vorig jaar deed de grootste terugval van de omzet zich voor bij de voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie. Alleen door de aardolie-, chemische en rubberindustrie werd meer verkocht. De schrikkeldag in februari 2004 had vrijwel geen effect op de omzet. Deze viel namelijk op een zondag, zodat het aantal werkdagen in februari even groot was als een jaar eerder.

Technische toelichting
De omzet is exclusief BTW. De productie-index van de industrie beschrijft de groei van de industriële productie (de 'toegevoegde waarde'). Dit kan ook worden opgevat als de voor prijsverandering gecorrigeerde groei van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens. Verschillen in de ontwikkeling tussen productie en omzet hangen vooral samen met de volgende factoren. Allereerst wordt de omzetontwikkeling beïnvloed door prijsveranderingen, die niet van invloed zijn op de productiecijfers. Daarnaast spelen veranderingen in de voorraden eindproduct een rol. Verder loopt bij langdurige productieprocessen de omzet (vaak in de vorm van termijnbetalingen) niet per se parallel met de productie. Van meer statistische aard zijn verschillen in wegingschema's: vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie tellen zwaarder mee in de omzet- en prijsontwikkelingen dan in de productiegroei. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

PB04-052
7 april 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht