Gemeente Haarlem


7 april 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


UPC en Haarlem hebben akkoord bereikt


Dinsdag 6 april 2004 zijn B&W van de gemeente Haarlem akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat met UPC Nederland B.V. over de Haarlemse kabel. De afspraken omvatten een volledige herziene relatie tussen beide partijen. De gemeente Haarlem en UPC zetten hiermee een ´streep´ onder het oude contract.

De gemeente ziet af van haar zeggenschap over het (analoge) standaardpakket. Dit is in lijn met de uitspraak van de rechter in de Wageningen-zaak. Met UPC is overeengekomen dat een breed analoog pakket van circa 30 televisiekanalen nu besschikbaar blijft en dat de omvang hiervan zich in Haarlem geharmoniseerd zal ontwikkelen conform de omvang van het gemiddelde pakket elders in het verzorgingsgebied van UPC. UPC zal het aantal dus niet ineens verminderen tot 15 kanalen, zoals oorspronkelijk in het contract was benoemd. UPC zal haar tariefsharmonisatie doorzetten met een gefaseerde invoering op 1 mei 2004, 1 juli 2004 en 1 oktober 2004. Vanaf nu worden de exploitatie van het netwerk en de diensten van UPC ingevuld binnen de randvoorwaarden van nationale wet- en regelgeving. Het toezicht op de tarieven zal op landelijk niveau bewaakt gaan worden door OPTA/ Nma.

Tegenover de wijziging van de lopende overeenkomst ontvangt de gemeente Haarlem verspreid over de komende 7 jaren in totaal E 2.250.000,- van UPC. Dit geld moet besteed worden aan cultuur, media, welzijn, ICT of educatie. Ook is vastgelegd dat UPC geen schadeclaim zal indienen bij de gemeente voor gederfde inkomsten in de periode voorafgaand aan de tariefsverhoging.

Wethouder Grondel: 'Gezien de scherpte van de onderhandelingen mag het resultaat als goed worden gezien, ook in vergelijking met vergelijkbare gemeenten. Diverse externe juristen hebben ons geadviseerd. Daaruit bleek dat het traject via de rechter te veel onzekerheden bevat. Dit blijkt ook uit de diversiteit van de recente rechterlijke uitspraken. Doorprocederen brengt voor de gemeente Haarlem te grote risico's met zich mee.'

Gene Musselman, Managing Director van UPC Nederland zegt: 'Ik ben tevreden met de uitkomst van de besprekingen, die intensief waren. Naast hetgeen dat door landelijke wet- en regelgeving en de uitspraak van Wageningen wordt bepaald, hebben UPC en Haarlem gekozen voor een samenwerking binnen deze nationale kaders. Het resultaat betekent een gezamenlijke keuze voor de toekomst.'


Rutger van Oppenraaij, Communicatieadviseur
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl
94/2004

---- --