Gemeente Breda

Persberichten

07-04-2004

Buurtplannen Belcrum en Spoorbuurt in consultatie

De buurten Belcrum en Spoorbuurt liggen middenin Via Breda, dat staat voor een heel nieuwe Spoorzone. De aanleg van een nieuw en modern station de openbaar vervoer terminal in het Stationskwartier is de motor van alle verdere plannen. De gemeente wil dat Belcrum en Spoorbuurt meeprofiteren van de ontwikkelingen in Via Breda en het Stationskwartier en stelt daarom de komende jaren extra geld beschikbaar voor maatregelen om de buurten te verbeteren. Om de ontwikkelingen in de Spoorbuurt en Belcrum in goede banen te leiden, zijn concept buurtplannen opgesteld. Op 7 april 2004 geeft het college van burgemeester en wethouders deze buurtplannen vrij voor consultatie. Bewoners, bedrijven en andere partijen in de stad krijgen daarmee uitgebreid de kans om hun mening te geven over deze plannen.

Een aantal bewoners uit de buurten heeft al een actieve rol gespeeld in Klankbordgroepen voor de buurtplannen. Buurtbewoners hebben zelf aangegeven welke bedreigingen ze zien, wat voor kansen er liggen en hoe hun buurt er over tien jaar uit moet zien. In Belcrum gaat het nadrukkelijk om het behoud van de huidige woon- en leefkwaliteit, terwijl er in de Spoorbuurt meer aandacht is voor verandering. Belcrum raakt door alle ontwikkelingen minder geïsoleerd. Er komen betere aansluitingen met het centrum en andere omliggende gebieden. Dat past bij de ontwikkeling die al sinds een aantal jaren in de buurt te zien is: de komst van nieuwe jonge huishoudens. Zij zijn gericht op én de buurt én de binnenstad én Breda als geheel. In de Spoorbuurt ligt het accent op meer variatie in woningen en in bewoners. De buurt is nu vooral aantrekkelijk voor studenten en starters. Over tien jaar moet de buurt ook jonge gezinnen en ouderen trekken. De Spoorbuurt is dan minder een passantenbuurt, en meer een buurt waar bewoners langer willen blijven wonen.

Extra aandacht en extra geld
De sociale veiligheid en veiligheid in verband met het spoorverkeer zijn nu én tijdens het werk in uitvoering voor beide buurten belangrijke aandachtspunten, net als het tegengaan en voorkomen van parkeeroverlast en andere vormen van overlast die kunnen ontstaan rondom de bouwwerkzaamheden. De gemeente voert op deze punten een strakke regie.
Om de openbare ruimte en bijvoorbeeld speelplekken te verbeteren, trekt de gemeente extra geld uit. Deze investeringen zijn vooral bedoeld voor de Speelhuislaan, Willemstraat en de Singels.

Samenhang met andere plannen
De buurtplannen zijn onderdeel van de ontwikkeling van het totale Via Breda-gebied. Daardoor hangen ze nauw samen met de Structuurvisie Via Breda, het Bereikbaarheidsplan en andere belangrijke ruimtelijke plannen. Daarin staat bijvoorbeeld waar in Via Breda nieuwe woningen komen, welke voorzieningen erbij kunnen komen, hoe het milieu kan worden verbeterd en hoe hinder door bijvoorbeeld industrie en (spoor)verkeer kan worden verminderd.

Consultatie
De buurtplannen Belcrum en Spoorbuurt gaan op 7 april in consultatie. Bewoners van deze buurten en andere belangstellenden kunnen tot en met vrijdag 14 mei 2004 hun mening geven over de plannen. De gemeente organiseert twee consultatieavonden. In Belcrum op 28 april in Basisschool de Spoorzoeker, Pastoor Pottersplein 2. En in de Spoorbuurt op 29 april in het Spoorhuis, Academiesingel 10. Beide avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.30 uur. Per buurt wordt deze week huis-aan-huis een informatiekrant bezorgd, met daarin een bijsluiter over de consultatie. De complete conceptbuurtplannen staan op www.breda.nl onder plannen en projecten/Via Breda. De plannen liggen ook in het Gemeenschapshuis Belcrum, het Spoorhuis in de Spoorbuurt, het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan en de Bibliotheek Breda, Molenstraat 6.

Breda, 7 april 2004