PWC
http://www.pwc.com/nl

Ondernemingen krijgen zekerheid over IFRS

Snelle actie is geboden om deadline van 2005 te halen

Op 31 maart jongstleden heeft de International Accounting Standards Board (IASB) de laatste richtlijnen ter completering van het stabiele platform voor financiële verslaggeving bekend gemaakt; dit betekent dat ondernemingen nu veel meer zekerheid hebben over de International Financial Reporting Standards (IFRS) die zij vóór 2005 dienen in te voeren. Volgens PricewaterhouseCoopers moeten ondernemingen nu haast maken met de invoering van hun plannen voor de overgang op IFRS. De richtlijnen die op 31 maart zijn uitgegeven, namelijk IFRS 3, Business Combinations, IFRS 4, Insurance Contracts, IFRS 5, Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations, en de aanpassingen aan IAS 39, Financial Instruments: Recognition and Measurement, vormen een belangrijke stap op weg naar de harmonisatie van financiële gegevens voor de kapitaalmarkten.

De toepassing van de International Financial Reporting Standards verschaft beleggers en andere belanghebbenden toegang tot hoogwaardige financiële gegevens die over de grenzen heen vergelijkbaar zijn. Vanaf 2005 dienen de financiële rapportages van beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie, Australië en elders te voldoen aan IFRS.

André Tukker, lid van de Global IFRS Board van PricewaterhouseCoopers, zegt hierover het volgende: Ondernemingen dienen vaart te maken met de invoering, te meer omdat bepaalde vergelijkende cijfers reeds verzameld moeten zijn. Veel ondernemingen hebben het hun hoogste prioriteit gemaakt om na te gaan welke IFRS-gegevens nog ontbreken en welke systemen en processen nodig zijn om deze gegevens te verzamelen. Het management moet vervolgens beslissen welke interne controlemaatregelen benodigd zijn om aan de markt en de accountant te laten zien dat de gegevens solide en betrouwbaar zijn.

Dit is de meest ingrijpende verandering in financiële verslaggeving sinds lange tijd. De basis van de financiële verslaggeving verandert ingrijpend. Ondernemingen die reeds zijn overgegaan op IFRS geven toe dat zij de gevolgen van de overgang zwaar hebben onderschat.

Ondernemingen lopen het risico averij op te lopen in de ogen van de belegger als zij niet aan kunnen tonen dat zij het project IFRS 2005 volledig onder controle hebben. Bepaalde ondernemingen hebben de voorbereidingen voor IFRS uitgesteld totdat de definitieve richtlijnen beschikbaar werden. Deze hindernis is nu weggenomen, maar ondernemingen moeten er nu absoluut zeker van kunnen zijn dat de vandaag bekend gemaakte richtlijnen niet meer veranderen.

Hierover zegt André Tukker: De Europese Commissie dient snel te handelen om het schema voor de goedkeuring van deze definitieve richtlijnen zonder verdere aanpassing te bekrachtigen zodat ondernemingen genoeg zekerheid en vertrouwen hebben om de richtlijnen in te voeren.

Aanpassing van IAS 39
De Financial Services leider van PricewaterhouseCoopers, Arno Pouw, zegt het volgende over de aanpassing van IAS 39: De aanpassing van IAS 39 bewijst dat er enorme inspanningen zijn geleverd om een betere oplossing te vinden voor een moeilijke richtlijn. Banken dienen de wijziging echter zorgvuldig te bestuderen om na te gaan of de richtlijn een werkbare oplossing biedt voor de minimalisatie van veranderingen in risicobeheersing terwijl hedge accounting mogelijk blijft ingevolge IAS 39.

Er is nog maar weinig tijd om de complexe vraagstukken die besloten liggen in IAS 39 aan te pakken en derhalve dient de sector zich nu te richten op de invoering.

IAS 39 wordt momenteel nog verder aangepast om tegemoet te komen aan de vraagtekens die een regelgevende instantie heeft gezet bij de beschikbaarheid van de mogelijkheid tot waardering op reële waarde.

IFRS 3: Business combinations
Alle bedrijfsfusies dienen vanaf nu te worden verantwoord als overnames ingevolge IFRS 3. De financiële resultaten worden veel transparanter als gevolg van het vereiste dat een groot aantal immateriële vaste activa dient te worden geïdentificeerd, gewaardeerd en gevolgd. Het management van ondernemingen dient inzicht te hebben in de gevolgen van de nieuwe richtlijn voordat er nieuwe overnames worden gedaan omdat er veranderingen op zullen treden in de verantwoording van overnametransacties en de manier waarop deze dienen te worden gecommuniceerd aan de financiële markt.

Jan Jaap Snel, director Valuation & Strategy bij PricewaterhouseCoopers, voegt hieraan toe: In het verleden heeft de markt vaak een ander oordeel geveld over overnames dan het management, waardoor de beurskoers inzakte als de markt de voorgenomen transactie niet zag zitten. Met IFRS 3 wordt het duidelijker welke activa zijn gekocht naast goodwill, en of deze rendabel zijn. Zo niet, dan worden zij ten laste gebracht van de winst- en verliesrekening.

Het management van een onderneming moet nu beter zijn huiswerk doen vóór tot een transactie wordt overgegaan om in staat te zijn de gevolgen voor de balans en het toekomstig resultaat te voorspellen, en de markt voor te bereiden op de plannen. Besluiten over transacties zullen grondiger worden bekeken door analisten en beleggers omdat zij de aanvullende gegevens zullen gebruiken om overnames en de bedrijfsstrategie te analyseren.

IFRS 4: Insurance contracts
De Fase 1 richtlijn met betrekking tot verzekeringscontracten, IFRS 4, definieert verzekeringscontracten en stelt verzekeraars in staat de overgang naar IFRS te maken.

Albert Zoon, partner verzekeringen bij PricewaterhouseCoopers: Dit is een beheersbare stap die tegemoetkomt aan een aantal zorgen geuit door de sector en ondernemingen niet in het diepe gooit wat betreft alle stelselwijzigingen die wellicht in de toekomst nodig zijn als de juiste waarderingsgrondslag voor verzekeringscontracten wordt vastgesteld in Fase 2. Het is een geleidelijke overgang voor verzekeraars naar financiële verslaggeving op basis van IFRS.

Ondernemingen dienen niettemin een aantal moeilijke hindernissen te nemen; duidelijke communicatie richting de markt is van essentieel belang. Bepaalde verzekeringscontracten kunnen bijvoorbeeld worden gerubriceerd als financiële instrumenten en uit het premie-inkomen worden geëlimineerd dit is van oudsher een belangrijke maatstaf voor de sector. Bepaalde ondernemingen kunnen te maken krijgen met fluctuaties in de opbrengsten in hun winst- en verliesrekening als gevolg van de overgang naar de waardering op actuele marktwaarde van een groot deel van hun activa.

IFRS 5: Non-current assets held for sale and discontinued operations Een van de belangrijkste doelstellingen van IFRS 5 is het samen laten komen van de bestaande IFRS-waarderings- en presentatievereisten voor voor verkoop beschikbare vaste activa met de algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving in de Verenigde Staten (US GAAP). De ondernemingen die hiervan de gevolgen ondervinden, dienen nieuwe balansposten op te voeren, zowel voor voor verkoop beschikbare activa als voor de bijbehorende passiva.