Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

In vijf stappen naar veiliger verkeer

Den Haag, 7 april 2004

De ANWB vindt dat er vijf punten moeten worden aangepakt , die een bijdrage kunnen leveren aan een grotere veiligheid in het verkeer. De vijf zijn: duidelijke maximum-snelheden, uniforme verkeersregels in Europa, 'terugkomcursussen' voor beginnende automobilisten, voorrang moet weer voorrang worden en het beveiligen van de middenberm op provinciale wegen.

De bond komt met deze ideeën in de Europese week van de verkeersveiligheid, die tot en met 11 april duurt.

De vijf punten luiden als volgt:


· De ANWB pleit voor duidelijke maximum-snelheden in Nederland. De ANWB weet uit eigen onderzoek in onder meer Groningen en Drenthe dat de weggebruiker vaak geen flauw idee heeft hoe hard hij op een bepaald wegvak mag. Daarnaast is snelheid een belangrijke oorzaak van ongevallen.
· De ANWB roept de politiek op bij de toetreding van de tien leden tot de Europese Unie aandacht te vragen voor uniforme verkeersregels in Europa.
· Beginnende automobilisten zijn statistisch gezien een risicogroep. Het duurt zeven jaar of 100.000 km voordat een beginnende bestuurder voldoende ervaring heeft. De ANWB stelt terugkomcursussen voor om de rijvaardigheid van beginnende bestuurders te vergroten. Ook zouden beginnende automobilisten tijdens de opleiding meer kilometers moeten rijden om zo hun rijervaring te vergroten.
· Besteed in het verkeer veel aandacht aan respect en voorrang verlenen in allerlei verkeerssituaties. De ANWB vindt dat voorrang weer voorrang moet worden.
· De ANWB stelt voor om naar Zweeds voorbeeld ook provinciale wegen van vangrails en middenbermbeveiliging te voorzien.

Deze week wordt door de Wegenwacht actie gevoerd rond het thema respect in het verkeer. Op anwb.nl is daar informatie over te vinden.

Met vriendelijke groet,

ANWB persdienst
070-3146288


---
Disclaimer

E-mail wordt door ANWB niet gebruikt voor het aangaan van externe verplichtingen. Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde(n). Indien deze e-mail onverhoopt niet voor u is bestemd dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met de afzender en daarna het bericht te vernietigen. Deze e-mail mag niet worden doorgestuurd, openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden zonder de toestemming van de afzender.
ANWB betracht grote zorgvuldigheid bij het verzenden van e-mails. ANWB kan echter niet garanderen dat deze e-mail juist, volledig, tijdig en virusvrij wordt overgebracht. In een dergelijk geval is ANWB op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige schade, direct dan wel indirect, in welke vorm dan ook.

ANWB B.V.

---