De Unie


Unilever - Principe-akkoord CAO 2004

7 april 2004 - Met veel genoegen nodig ik u uit voor een ledenbijeenkomst om de uitkomsten van het CAO-overleg met u te bespreken. Zoal u weet hebben de vakorganisaties met Unilever een principeakkoord bereikt. U kunt nu uw mening laten horen over dit resultaat.

Uw mening is belangrijk
Een aantal afspraken is duidelijk, ik kan mij echter voorstellen dat u over andere onderwerpen graag nader wordt geïnformeerd. Tevens kan er naar hartelust worden gefilosofeerd over actuele zaken als leeftijdsbewust personeelsbeleid en competentiemanagement.
* Alleen leden tot worklevel 1 hebben stemrecht Het is niet uit te sluiten dat u deze brief ontvangt als u tot worklevel 2 of 3 behoort. Beschouwt u deze documentatie in dat geval als informatief. Ik wijs u erop dat alleen de leden die behoren tot worklevel 1 stemrecht hebben!

* Ledenbijeenkomst
De bijeenkomst heeft plaats op:

maandag 19 april
Tijd: 19.00 uur,
Voltairetuin 4 te Capelle aan den IJssel.

Hierbij zijn ook niet-vakbondsleden van harte welkom!


* Stemformulier
U kunt er ook voor kiezen het stemformulier, per post of fax te retourneren. Ik verzoek u dat uiterlijk 13 april te doen

Belangrijke afspraken
Een aantal belangrijke afspraken treft u hieronder aan:
* Eenmalige resultaatgebonden uitkering
Een eenmalige resultaatgebonden uitkering per 1 maart 2004 van 1%; een uitkering van 0,25 % in december. . Wanneer de resultaten van Unilever Nederland over 2004 onverwacht lager zouden zijn dan zal Unilever met de vakorganisaties overleggen over de dan ontstane situatie. De uitkering is op basis van het jaarsalaris (zie definitie in de CAO; dus inclusief vaste toeslagen).
* Ziekenfonds/ziektekosten:
Unilever sluit een collectief contract af met een ziektekostenverzekeraar; deze biedt 10% korting op de aanvullende verzekering voor deelnemers. Unilever geeft ca. 20% extra korting op de aanvullende verzekering van de eigen medewerker (en dus niet voor meeverzekerden). Over dit gedeelte van 6,= per maand vindt een fiscale bijtelling plaats. Medewerkers boven de ziekenfondsgrens ontvangen nominaal 75,= bruto per jaar indien ze verzekerd zijn bij Steun bij Ziekte.

* Leeftijdsbewust personeelsbeleid
In Hellendoorn en Nassaukade zullen de bestaande pilots worden geëvalueerd, maar er zullen geen nieuwe deelnemers worden toegelaten
De Unie heeft aangedrongen op een onderzoek naar een verandering van de cultuur ten opzichte van oudere werknemers. Alle partijen erkennen het grote belang om gezamenlijk naar het leeftijdsbewust personeelsbeleid binnen Unilever te kijken. Wij hebben afgesproken met grote voortvarendheid een studieproject ouderenbeleid/ leeftijdsbewust personeelsbeleid starten waarbij vertegenwoordigers van alle relevante geledingen betrokken zullen worden. Uitgangspunten hierbij zullen zijn:


* gedeeld begrip van de uitdagingen en de mogelijkheden
* gedeelde opvattingen over aanpak en maatregelen. Resultaten van het studieproject dienen als inbreng voor de CAO-onderhandelingen 2005

Competentiemanagement
Ook wijs ik u met nadruk op belangrijke afspraken over competentiemanagement (geïntegreerde aanpak) en, daarmee samenhangend, aanpassingen aan de meritstructuur van assistant-managers. Het vervallen van de beoordelingscategorie outstanding en het verlagen van de percentages wordt deels gecompenseerd door een structurele verhoging van de schaal van de goed functionerende werknemers. De Unie heeft hiermee het maximaal haalbare resultaat gerealiseerd.

De uitgewerkte tekst van het principeakkoord
Bijgaand treft u de uitgewerkte tekst van het principeakkoord aan, waarin alle gemaakte afspraken zijn opgenomen. Indien u nadere informatie wenst over het akkoord kunt u mij per e-mail benaderen (kng-o@unie.nl) Ik zal dan zo spoedig mogelijk reageren.

Olof King
Bestuurder


woensdag, 7 april 2004