Archieven Bleiswijk klaar voor de toekomst

* Maart 2004

Toorop en de maasbruggen maart 2004

De vrolijke drukte rondom de Maas in Rotterdam aan het begin van de 20e eeuw was voor

Jan Toorop (1858-1928) aanleiding een prachtige tekening te maken.

Onlangs aangekocht door het Gemeentearchief Rotterdam is zij van 20 maart tot en met 20 juni 2004 te zien op de expositie Toorop en de Maasbruggen in Museum Boijmans Van Beuningen in samenwerking met het Historisch en het Maritiem Museum Rotterdam.

Toorop heeft in zijn potloodtekening, die waarschijnlijk afkomstig is uit een schetsboek, een sfeerbeeld gegeven van Rotterdam rond de Maasbruggen. Het zijn niet alleen de bruggen op zich, maar ook de levendigheid rond het bruggehoofd op het Noordereiland die de kunstenaar fascineerden en door hem in een vlotte tekentechniek op papier zijn gezet. Toorop tekende waarschijnlijk vanaf het terras op de eerste verdieping van Café-Restaurant Fritschy, gelegen op de hoek van de Maaskade en de Van der Takstraat met de blik naar het noorden. De gesigneerde maar ongedateerde tekening is ontstaan in 1900.

Maasbruggen

De bouw van de Willemsbrug begon in 1874 en kwam voort uit een dringende behoefte aan een vaste oeververbinding over de Nieuwe Maas in verband met haven- en wegenaanleg op Feijenoord. Nadat Koning Willem III op 21 mei 1874 de eerste steen had gelegd (door het inmetselen van een oorkonde met koker in een van de pijlers) voor de naar hem genoemde brug werd deze op 24 oktober 1878 in gebruik genomen. De door C.B. van der Tak, directeur van gemeentewerken, gebouwde brug was 327 meter lang en 15 meter breed. Vanwege de toename van weg- en scheepvaartverkeer werd de brug in 1924 en 1925 verbreed en opgevijzeld. Daarbij verdwenen nogal wat versieringen zoals de siertorentjes. De spoorbrug en de verkeersbrug waren vaste bruggen en daarom moesten grote schepen passeren via de in 1871 gegraven Noorderhaven, later genoemd Koningshaven, met zijn twee beweegbare bruggen.

Menig kunstenaar uit binnen- of buitenland, zoals Marius Richters, Andreas Schotel, Paul Signac én Jan Toorop, liet zich door de dynamiek rondom de bruggen inspireren. Cineast Joris Ivens legde de bewegingen van de hefbrug vast in zijn bekende film De Hef. Het aantal fotos en prentbriefkaarten van de bruggen is enorm en zelfs op voorwerpen zijn ze afgebeeld. Rotterdammers spreken trouwens zelden van de Willemsbrug of de spoorbrug. Ze hebben het over de Maasbrug of anders de Maasbruggen.

Naast de vaste en wisselende tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen kunt in het 19e eeuwse circuit kennismaken met de nieuwe aanwinst van het Gemeentearchief Rotterdam.

Archieven Bleiswijk klaar voor de toekomst arpil 2004

Op 14 april 2004 worden de historische archieven van de gemeente Bleiswijk officieel overgedragen aan de heer I. Opstelten, burgemeester van Rotterdam. Met de overdracht is het professionele beheer van de documenten gewaarborgd en worden ze voor de eeuwigheid bewaard in het Gemeentearchief Rotterdam. De heer Wolf, Burgemeester van Bleiswijk, zal de archieven symbolisch overhandigen.

Het gemeentearchief herbergt inmiddels een omvangrijke collectie historisch materiaal uit de regio Rotterdam, waaronder de archieven van Bleiswijk. De omvang van deze archieven beslaat 41 strekkende meter en de oudste akte dateert uit 1521. Het is een kopie van een akte van transport van een erfpacht van Pieter Aart Forijer aan Neell Doesen.

Behalve de gemeentelijke papieren zijn ook de doop-, trouw- en begraafboeken van de kerken en de archieven van de Bleiswijkse notarissen overgebracht.

Het archief kan gratis worden ingezien op de studiezalen aan de Hofdijk 651 en is rijk aan historische gegevens, bijvoorbeeld de jaarrekeningen van de zogenaamde Heilige Geestmeesters (de 16e-eeuwse sociale dienst), de processen-verbaal van politie uit de 19e eeuw, het kadaster, het bevolkingsregister en de oudere akten van de burgerlijke stand.

Aan de hand van inventarissen kan een kijkje worden genomen in een boeiend verleden. Deze inventarissen zijn op de studiezaal te vinden en vanaf deze zomer op de website www.gemeentearchief.rotterdam.nl.