Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe ontwikkeling Rozenburchtgebied

In de tweede helft van 2003 is na overleg met de gemeenteraad en de klankbordgroep Middelwatering-West besloten te onderzoeken of een beter haalbaar en kwalitatief hoogwaardiger nieuwbouwplan voor het Rozenburchtgebied mogelijk was. Uit het stedenbouwkundig onderzoek is een nieuw planmodel voortgekomen. Dit plan is tot stand gekomen in goed overleg met Com.wonen, ZB Capelle en Proper Stok. Tevens is nauw samengewerkt met een door de provincie Zuid-Holland ter beschikking gesteld team van deskundigen.

In dit nieuwe plan is veel aandacht voor de openbare ruimte: het centrum van het plangebied heeft een parkachtig karakter. Het merendeel van de bestaande waardevolle bomen kan op de huidige plek gehandhaafd blijven. De verkeersstructuur in dit nieuwe plan is sterk verbeterd ten opzichte van de situatie in het oude plan uit 2003. Er is een betere verkeersdoorstroming en er zijn meer uitvalswegen vanuit het gebied. In het plan is plaats voor diverse woningtypen: er komen koop- en (sociale) huurappartementen, maar ook eengezinswoningen met tuinen. Op het Ivecterrein zijn drie appartementengebouwen gepland met luxere koopappartementen.

De Nieuw Rozenburcht wordt een modern zorgcentrum met verzorgingsplaatsen, verpleeghuisplaatsen, dagverzorging, dagbehandeling en tijdelijke opnameplaatsen en alle overige benodigde voorzieningen zoals een ontmoetingsruimte. Tevens zullen er in het gebouw voorzieningen voor de 1e lijnsgezondheidszorg worden ondergebracht.

In de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling van 31 maart 2004 is het nieuwe planontwerp gepresenteerd. Het is daar met veel waardering ontvangen. Het plan kan nu worden uitgewerkt van stedenbouwkundig model naar concrete bouwplannen. De klankbordgroep wordt bij de verdere planontwikkeling betrokken.