Nederlands Uitgeversverbond

Indexering tarieven voor overname in onderwijsuitgaven

Per 1 januari 2004 gelden er nieuwe tarieven voor het overnemen van korte gedeelten of korte werken in educatieve en/of wetenschappelijke publicaties. Deze tarieven zijn een uitwerking van de voor de toepassing van de onderwijsexceptie wettelijk verplicht gestelde billijke vergoeding en zijn vastgesteld in de Regeling Bloemlezingen en de WEU-regeling. De Regeling Bloemlezingen is de regeling voor het overnemen van korte gedeelten van literair werk of korte literaire werken in publicaties die zijn gemaakt om te worden gebruikt als toelichting bij het onderwijs. De WEU-regeling is de regeling voor het overnemen van korte gedeelten en korte werken in en uit wetenschappelijke en educatieve uitgaven. Voor het overnemen van korte gedeelten of korte werken geldt in dit kader een maximum van 2500 woorden. Het maximaal aantal woorden dat mag worden overgenomen, geldt per werk. Dat betekent dat als uit een en hetzelfde werk meerdere fragmenten worden overgenomen, deze fragmenten bij elkaar niet boven de 2500 woorden mogen uitkomen.

Afgesproken is dat de vaste overnametarieven jaarlijks worden geïndexeerd aan de hand van de gemiddelde prijsontwikkeling van educatieve uitgaven. De indexering wordt gebaseerd op de gegevens uit het SVS omzetregistratieproject (schooltype, vak en soort) waaraan de leden van de GEU jaarlijks deelnemen. Op grond van de rapportage 2003 (over 2002) is vastgesteld dat de tarieven voor 2004 met 3% stijgen.

De tarieven voor het overnemen van een kort gedeelte of een kort werk op grond van de Regeling Bloemlezingen respectievelijk de WEU-regeling zijn met ingang van 1 januari 2004 vastgesteld op:
* oplage tot 5.000: 24,64 per 400 woorden (was 23,92);
* oplage 5.000 tot 10.000: 49,28 per 400 woorden (was 47,84);
* oplage vanaf 10.000: 73,91 per 400 woorden (was 71,76).

De oplage van de eerste druk wordt vermenigvuldigd met twee. Het resulterende getal is bepalend voor de hoogte van de vergoeding die geldt voor vijf jaar.

De actuele tarieven staan ook vermeld op de website van het NUV , onder Juridisch advies en regelgeving.

De Regeling Bloemlezingen en de WEU-regeling zijn zowel van toepassing op publicaties in druk als in digitale vorm, en zowel op publicaties op het gesloten net (toegang via een password) als op het open net, zolang het maar om een publicatie ter toelichting bij het onderwijs gaat en er een vergoeding wordt betaald. De billijke vergoeding is een eenmalig vast bedrag voor de duur van vijf jaar na eerste publicatie van de onderwijspublicatie, gebaseerd op de oplage van de betreffende onderwijspublicatie. Aandachtspunt is dat voor het overnemen in een onderwijspublicatie op het open net de hoogste vergoeding geldt en dat deze vergoeding niet voor vijf jaar geldt, maar voor maximaal één jaar. Regel is dat als een oplage ontbreekt, door de overnemende uitgever een inschatting wordt gemaakt van de grootte van de besloten doelgroep voor de betreffende informatie. Omdat bij publicatie op het open net een oplage ontbreekt en de doelgroep niet besloten is, wordt de oplage op ten minste 5.000 bepaald. Omdat de oplage bij onderwijspublicaties moet worden vermenigvuldigd met twee, is het tarief voor open net/internet 73,91 per 400 woorden.