Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 20018 Telefoon (070) 333 44 44
2500 EA Den Haag Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk

16 maart 2004 ABG/GA/04/20654 nr. 2030410520 Kamervragen
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Bussemaker 7 april 2004

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over het mogelijk beëindigen van contracten voor in- en doorstroombanen (ID-banen) voor mensen buiten de eigen gemeente.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)


2

2030410520

Vraag 1
Kunt u bevestigen dat diverse gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, lopende contracten met ID-banen stoppen voor mensen van buiten de eigen gemeente? 1

Antwoord 1
Het gaat hier om de problematiek van de buitensteedse ID'ers. Ik heb de Tweede Kamer hierover geïnformeerd in mijn antwoord op vraag 7 van het recent aan de Kamer gestuurde verslag van een schriftelijk overleg over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (nummer 28 870). Ik heb daarbij ook aangegeven, dat ik bekend ben met de situatie in Amsterdam en Utrecht.

Vraag 2
Om welke gemeenten gaat dit nog meer?

Antwoord 2
Zie mijn antwoord op vraag 7 en 25 uit het bovengenoemde verslag van het schriftelijk overleg over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (28870).

Vraag 3
Hoe beoordeelt u het feit dat als gevolg daarvan 219 mensen met een gesubsidieerde baan op straat komen te staan en voor nog eens 494 mensen ontslag dreigt?

Antwoord 3
De Volkskrant berichtte hierover dat Amsterdam per 1 april de subsidie voor de buitensteedse ID'ers stopzet en er ontslag dreigt voor 219 ID'ers. Hoe de Volkskrant aan dit getal komt is onduidelijk want bij verdere lezing blijkt dat voor 494 buitensteedse ID'ers (Amsterdam heeft er in totaal ca. 600) afspraken zijn gemaakt over de financiering. Inmiddels heb ik vernomen dat Amsterdam de ID-subsidie blijft doorbetalen tot 31 december 2004. De werkgevers en ook de gemeenten worden hiervan op de hoogte gesteld.

Vraag 4
Vindt u het een gewenste ontwikkeling van uw beleid, dat gemeenten als gevolg van de Wet werk en bijstand (WWB) alleen nog voor bewoners van de eigen stad ID-banen willen betalen?

Antwoord 4
Ja, want in de toekomst zal het verdeelmodel voor het reïntegratiebudget de ontstane onvolkomenheid wegnemen, omdat stapsgewijs zal worden toegegroeid naar een model waar het historische aantal ID-banen en WIW-banen geen rol meer speelt.
Ik ga er vanuit dat de gemeenten, zoals afgesproken in het convenant gesubsidieerde arbeid, er alles aan doen om gedwongen ontslag te voorkomen. Het aanjaagteam van de convenantspartijen zal gemeenten ondersteuning blijven aanbieden bij het vinden van oplossingen.


3

Vraag 5
Bent u bereid om samen met de VNG en andere betrokkenen te kijken naar mogelijkheden om tot verevening tussen gemeenten te komen en zo gedwongen ontslag tegen te gaan?

Antwoord 5
Zoals aangegeven in mijn antwoord op vraag 7 naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg (28870) heb ik met betrokken partijen al een oplossingsrichting afgesproken. Gemeenten zijn al over deze oplossing geïnformeerd via de verzamelbrief van 27 februari jl. De aangekondigde regeling in de bovengenoemde verzamelbrief is op 23 maart jl. in de Staatscourant gepubliceerd.


1 de Volkskrant, 11 maart jl.