Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/054

Den Haag, 7 april 2004

Nederland behoudt heffingsrecht KLM bij fusie met Air France

Staatssecretaris Wijn van Financiën en de Franse ambassadeur in Nederland mw Gazeau-Secret hebben vandaag een protocol tot wijziging van het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk getekend. Hiermee is het voorbehoud van de baan dat de Nederlandse Staat vorig jaar had gemaakt bij het fusievoornemen van de KLM en Air France dat eerst overeenstemming over het belastingheffingsrecht moest worden bereikt.

Door de wijziging behoudt Nederland na de fusie van de KLM met Air France het exclusieve recht om van de KLM belasting te heffen over de winsten, vermogenswinsten en vermogensbestanddelen die verband houden met de exploitatie van luchtvaartuigen in internationaal verkeer. Zonder de wijziging zou Nederland, zelfs als de luchtvaartactiviteiten van de KLM geen enkele wijziging zouden ondergaan, in de toekomst het recht kunnen verliezen om van de KLM belasting te heffen in het geval dat de werkelijke leiding van de KLM als gevolg van een herstructurering van de (activiteiten van de) KLM en Air France naar Frankrijk zou worden verplaatst. In het belastingverdrag van voor de wijziging komt het heffingsrecht over alle in internationaal verkeer behaalde scheep- en luchtvaartwinst namelijk toe aan de staat waar zich de werkelijke leiding van de onderneming bevindt.

De bepalingen van dit Protocol zijn uniek in de door Nederland gesloten belastingverdragen. Ook in de belastingverdragen van andere staten zijn dergelijke bepalingen niet opgenomen. Dit komt doordat er niet eerder van een zover gaande grensoverschrijdende samenwerking van twee ondernemingen die actief zijn in internationaal verkeer, sprake was, dat de vestigingsplaats van een van deze ondernemingen en de plaats waar de werkelijke leiding van deze onderneming zich bevindt, (mogelijk) in twee verschillende staten komen te liggen.