Productschap Diervoeder

07/04/2004

Aan alle bedrijven die Salmonella typeringen laten uitvoeren door het RIVM

Het programma "Monitoring Salmonella in de diervoedersector 2002" staat verwoord in de GMP-standaard GMP18B. De GMP- of QC- gecertificeerde leveranciers van voedermiddelen en mengvoeders, die in dit programma worden genoemd, zijn verplicht hun monitoringgegevens minimaal maandelijks aan het Productschap Diervoeder (PDV) beschikbaar te stellen (Databank Ongewenste Stoffen - DOS).

Tot voor kort was het zo dat wanneer in een monster Salmonella aangetoond werd, deze bij het RIVM (Rijksinstituut voor Milieuhygiëne) in Bilthoven gratis getypeerd kon worden.

Per 1 april 2004 brengt het RIVM hiervoor kosten in rekening. Het verzoek om dit besluit nog enige maanden uit te stellen, zodat de hieronder genoemde evaluatie plaats zou kunnen vinden, werd niet gehonoreerd.

In het verleden is afgesproken dat de diervoedersector (samen met de ketenpartijen) het Salmonella programma als zodanig en de typeringen in het bijzonder gaat evalueren.
Deze evaluatie vindt zeer binnenkort plaats, maar gaat wel enige maanden (minmaal 3) in beslag nemen.
De uitkomsten van de evaluatie en de vervolgstappen zullen u uiteraard zo snel mogelijk worden bericht.

Tot die tijd wordt de verplichting tot typering van de gevonden Salmonella isolaten opgeschort.
De verplichting tot het aanleveren van de (ongetypeerde) analyse uitslagen aan de Databank Ongewenste Stoffen blijft echter onverkort van kracht.