Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 april 2004


Aanvullende vragen van de leden Douma en Bussemaker (PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Financiën


1. Hebt u kennisgenomen van de uitlatingen van de heer Kooistra in het TV-programma Nova van 8 maart 2004?


2. De heer Kooistra verwijst naar overeenkomsten met de fiscus, overeenkomsten die hij 'als enige' in Nederland heeft. Wat staat er in deze overeenkomsten? Zorgen deze overeenkomsten niet voor concurrentievervalsing, als de heer Kooistra ze wel heeft en anderen niet?


3. Is het juist dat deze vennootschap 100% eigendom is van de heer Kooistra en enkele tientallen horecagelegenheden verpacht, waarbij de inventaris aan Plassania toebehoort? Is het juist dat de pachtsom onrealistisch hoog is en wekelijks moet worden betaald, en dat na betaling van de netto lonen en de inkoop het geld op is, waarbij Belastingdienst en UWV inkomsten mislopen?


4. Als een pachter nalaat zijn belastingschulden te betalen, kan de Belastingdienst d.m.v. de Invorderingswet 1990 niettemin beslag leggen op de inventaris van de verpachter en deze in het openbaar verkopen om de opbrengst te verrekenen met de belastingschulden van de pachter? Maakt de Belastingdienst in alle gevallen gebruik van de mogelijkheden om bodembeslagen te leggen bij Plassania? Zo nee, waarom niet?


5. Is het juist dat een onderdeel van genoemde overeenkomsten een eerste recht van (onderhandse) koop is van de inventaris ten gunste van Plassania B.V. na faillissement van een pachter, terwijl na een bodembeslag een openbare veiling gebruikelijk is?


6. Bent u bekend met het feit, genoemd in de TV uitzending van Zembla, dat een aanzienlijk aantal pachters van Plassania, recentelijk nog van de Oesterbar in Amsterdam, in de afgelopen jaren failliet zijn gegaan, met achterlating van een miljoenenschuld wegens niet afgedragen belastingen en premies?


7. Bent u van mening dat de afspraken tussen de Belastingdienst en/of Kooistra belastingontduiking in de hand werken, gelet op het feit dat de verpachter zich immers geen zorgen hoeft te maken over een beslag door de fiscus en hij - gezien het eerste recht van koop - de inventaris voor een fractie van de economische waarde van de Belastingdienst kan terugkopen, zonder dat de exploitatie van de horecagelegenheid en betaling van de pachtsom in gevaar komt? Is hier geen sprake van een staatsgarantie voor belastingontduiking?


8. Bent u van mening dat dergelijke afspraken met Kooistra en/of Plassania B.V. met onmiddellijke ingang beëindigd moeten worden? Zo ja, hebt u inmiddels daartoe instructies gegeven? Zo nee, waarom niet?


9. Deelt u de mening van de Horecabond dat faillissementsfraude in de horeca schering en inslag is? Bent u bereid een speciale werkgroep in het leven te roepen om faillissementsfraude tegen te gaan?


Nova, 8 maart 2004


Zembla, Liever failliet, 12 februari 2004


Telegraaf,"Horecabond FNV hekelt mentaliteit exploitanten", 29 maart 2004


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl