Gemeente Amsterdam

Oudkomers Zuidoost naar Tweede Kamer
7 april 2004 - Stadsdeel Zuidoost
Een groep van vijftig Oudkomers uit stadsdeel Zuidoost gaat woensdag 7 april op excursie naar de Tweede Kamer in Den Haag. De groep volgt al enige weken een inburgeringsprogramma voor Oudkomers. Onderdeel van dit programma is een cursus maatschappelijke begeleiding en oriëntatie. Een van de thema's van deze cursus was `de Nederlandse politiek'. Ter afsluiting van de cursus zal de groep, na een videopresentatie, een plenair debat in de Tweede Kamer bijwonen en een bezoek brengen aan een Tweede Kamerlid (John Leerdam, PvdA).

Sinds 2002 voert het stadsdeel een actief Oukomersbeleid, waarbij mensen die niet onder de Wet Inburgering Nieuwkomers (1998) vallen, toch een inburgeringstraject wordt aangeboden. Voor Oudkomers is een inburgeringstraject namelijk niet verplicht. Uit onderzoek blijkt echter dat een deel van de Oudkomers toch in een achterstandspositie verkeert. Deze achterstand is vaak te wijten aan onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal en onvoldoende kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt en samenleving. Een aantal jaren geleden heeft het Rijk middelen beschikbaar gesteld om Oudkomers de kans te bieden een inburgeringstraject te volgen.

Het Oudkomersbeleid dat het stadsdeel uitvoert is zeer succesvol. In februari rondden 165 Oudkomers het inburgeringsprogramma succesvol af. Het stadsdeel kan dit jaar nog 500 personen op een inburgeringtraject plaatsen.

© Gemeente Amsterdam