Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam legt `opgeblazen fietsopstelstroken' aan 7 april 2004 - Marjan Lansdaal/Hugo Warning, dIVV Het college van B&W is akkoord met de aanleg van de zogenaamde Opgeblazen FietsOpStelstroken (ofos). Ofos zijn voorsorteerplaatsen voor fietsers over de volle breedte bij kruispunten met verkeerslichten die onder de `Blackspots' vallen. Het genomen besluit is een gevolg van een aangenomen motie in de Raadsvergadering van 18 september 2002 van Groen Links raadslid, mevrouw Van Pinxteren.

Om te beoordelen waar sprake is van noodzaak voor de aanleg van een `Ofos', is eerst een selectie gemaakt van mogelijke ofos-locaties op basis van het ongevallenbeeld. Het ging hierbij om de volgende type ongevallen: kruispuntongevallen en fiets-, snor- en bromfietsongevallen in de periode 1999-2001. Uiteindelijk zijn een totaal van 14 locaties, gelegen op 10 ` Blackspots', geselecteerd om de `Ofos' aan te leggen.
De gemeentelijke dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer gaat met de desbetreffende stadsdelen overleggen om tot aanleg te komen van de voorgestelde `Ofos'. Het is de bedoeling dit jaar nog op 10 locaties de `Ofos' aan te leggen. De overige 4 locaties volgen later. Voor de aanleg is een bedrag van EUR 200.000 gereserveerd in het mobiliteitsfonds 2004.

© Gemeente Amsterdam