Gemeente Haarlem


7 april 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

93/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Onderzoek toont aan: voldoende woonruimte voor studenten in Haarlem


In Haarlem is voldoende woonruimte voor studenten. Bovendien is 80% van de studenten positief over de kwaliteit van hun woonruimte. Wel is de doorstroming naar betaalbare reguliere huisvesting een probleem. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Haarlem, de Haarlemse woningcorporaties (Elan Wonen, Pré Wonen en Woonmaatschappij) en Vastgoed Belang is uitgevoerd naar studentenhuisvesting in Haarlem.

Op basis van de resultaten zal onder meer nader bezien worden hoe de doorstroming kan worden bevorderd. Ook wordt gekeken naar het (tijdelijk) geschikt maken van leegstaande panden voor studentenhuisvesting. Verder is afgesproken dat er een publiciteitscampagne wordt gestart om particulieren te interesseren in het huisvesten van studenten/jongeren.


Gewenste huisvestingssituatie

Het onderzoek is eind 2003 uitgevoerd door Onderzoek & Statistiek Haarlem. Door de hoge respons van 23% zijn betrouwbare uitspraken te doen. Het onderzoek gaat over verschillende aspecten van studentenhuisvesting zoals de huidige markt, hoe de studenten concurreren met andere groepen om de aangeboden woonruimte, de gewenste huisvestingssituatie en geeft een beeld van de toekomstige behoefte en de kwaliteit van de aangeboden woonruimte.

De kamernood onder studenten blijkt in het algemeen dus erg mee te vallen. Ook in kwalitatief opzicht voldoet de huisvesting. Wel is het nodig om de komende jaren met nieuwe huisvestingsprojecten de stijging in studentenaantallen op te vangen en voor 'verversing' van het woonruimtebestand te zorgen. De doorstroming van (ex-)studenten naar betaalbare zelfstandige woonruimte is echter wel een probleem. Voormalige studenten blijven liever nog een tijd op een kleinere, betaalbare kamer wonen, dan te verhuizen naar veel duurdere zelfstandige woonruimte. Doorstroming, of juist het gebrek eraan, is in Haarlem en de regio overigens ook in andere segmenten van de woningmarkt een groot probleem.


Actiepunten

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten, zijn met alle partijen, zijnde gemeente, corporaties, Hogeschool InHolland en VROM, onder meer de volgende acties afgesproken.
Onderzocht wordt of doorstroming vanuit studentenhuisvesting kan worden bevorderd door de invoering van kortlopende (campus)huurcontracten, al dan niet in combinatie met voorrang bij uitstroming naar reguliere huisvesting
Er wordt een inventarisatie gemaakt van leegstaande of leegkomende panden, die eventueel geschikt te maken zijn voor (tijdelijke) studentenhuisvesting
Er wordt een promotieactie op touw gezet om particulieren te interesseren voor verhuur van woonruimte aan studenten/jongeren
Geregeld overleg tussen corporaties, gemeente en Hogeschool
De herkenbaarheid/bekendheid van het Kamerbureau wordt verbeterd.


Hans Veld, communicatieadviseur
023-5113580
hveld@haarlem.nl

---- --