Vestiging van sportcomplex is niet in strijd met statuten en doel van beherende stichting

Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 7-04-2004

Uitgifte in erfpacht van landgoed "Het Meijerink" aan gemeente om onder meer een sportveldencomplex te vestigen, is niet in strijd met de statuten en doel van beherende stichting.

Het geschil
De Stichting Baron van Hugenpoth tot Aerdt heeft aan gemeente Zutphen een deel van de landgoederen van de stichting, waarop het rijksmonument Huize Meijerink staat, in erfpacht uitgegeven. De gemeente is van plan op dit terrein een sportcomplex te vestigen. 49 Omwonenden van de wijk Leestenbroek te Zutphen verzetten zich tegen dit besluit. De stichting kan volgens de statuten landgoederen verkopen aan instellingen als het Gelders Landschap, die ten doel hebben landgoederen te behouden. De gemeente Zutphen is niet een dergelijke instelling, zodat het besluit tot overdracht in strijd met de statuten en daarom nietig is. De omwonenden hebben er belang bij dat geen overdracht in strijd met de statuten plaatsvindt omdat zij woonachtig zijn in de directe omgeving van "Het Meijerink" en er belang bij hebben dat het huidige landgoedachtige karakter bewaard blijft en niet wordt gewijzigd in een sportveldencomplex.

De rechtbank heeft het navolgende overwogen en uitgesproken: Het verweer van de gemeente en de stichting dat de omwonenden geen belang hebben bij de door hen gevorderde verklaring voor recht dat het besluit van de Stichting nietig is, wordt verworpen. De rechtbank beschouwt de omwonenden als belanghebbenden, zowel in het kader van art. 3:303 als in art. 3:302 BW.

Een beroep op nietigheid van het besluit van de Stichting wegens doeloverschrijding, komt naar het oordeel van de rechtbank ingevolge art. 2:7 BW alleen toe aan de stichting en niet aan derden, zoals de omwonenden.

Van doeloverschrijding of strijd met de statuten zoals de omwonenden stellen is echter naar het oordeel van de rechtbank geen sprake. Weliswaar heeft de stichting ook ten doel de instandhouding van de landgoederen, maar uit art. 2 van de statuten blijkt dat het primaire doel van de stichting is om charitatieve en culturele hulp te verlenen en dit gaat boven de instandhouding van de landgoederen.

De stichting is dan ook om dit primaire doel te dienen, bevoegd tot het vervreemden of bezwaren van de landgoederen. De kosten van instandhouding van Huize Meijerink waren voor de stichting zwaar. De verpachting aan de gemeente betekent een toename van de financiële middelen van de stichting, waardoor zij in de toekomst haar charitatieve en culturele doelen beter kan dienen, zodat aldus wordt gehandeld in overeenstemming met het primaire doel van de stichting. Daarbij komt dat de gemeente Zutphen zich heeft verplicht Huize Meijerink te behouden en restaureren. Dat een deel van de landerijen sportvelden worden, staat aan dit oordeel niet in de weg.

Er is niet sprake van eigendomsoverdracht, maar van erfpacht. De landgoederen blijven daarmee in één hand en de Stichting kan greep blijven houden op het gebruik van de landgoederen.

Ten overvloede overweegt de rechtbank dat bezwaren van de omwonenden van planologische en milieuhygiënische aard tegen de realisering van de sportterreinen, in de administratiefrechtelijke procedures aan de orde kunnen worden gesteld.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO7172

Zie het origineel