Ministerie van Defensie

foto: een speurhond van de luchtmacht controleert een voertuig met bouwmaterialen in Kaboel op mogelijke explosieven (Koninklijke Luchtmacht).

Inzet speurhonden Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan

7-4-2004 12:34:00

Twee Explosieven speurhondenteams van de Koninklijke Luchtmacht inspecteren sinds 10 maart op Kaboel Airport in Afghanistan voertuigen en materialen op de aanwezigheid van explosieven. Het is voor het eerst dat de luchtmacht deze speurhonden zo intensief inzet. De hondenteams maken deel uit van de Explosieven Speurhonden Groep (EGS).

De twee uitgezonden teams controleren dagelijks alle bouwmaterialen voor het Apache-helikopterdetachement in Afghanistan. Ook de voertuigen waarmee de materialen worden aangeleverd vallen onder de controle. Op dit moment zijn al meer dan driehonderd voertuigen onderzocht en hebben ook andere NAVO-partners gebruik gemaakt van hun diensten.

Het helikopterdetachement wordt gedurende zes maanden ingezet voor de International Security and Assistance Force (ISAF) en levert een bijdrage aan de handhaving van stabiliteit en veiligheid in Kabul en omgeving.