Gemeente Haarlem


6 april 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

90/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


AF Architecture / Huib Bakker Bouw krijgt opdracht nieuwbouw Schoterburcht


Het winnende ontwerp voor de vrijgekomen ruimte op de plaats van verzorgingshuis Schoterburcht is gemaakt door de architecten van AF Architecture en ontwikkelaar Huib Bakker Bouw uit Heemstede. Het is gekozen uit vier plannen die door geselecteerde architecten/ontwikkelaarscombinaties zijn ingediend. De keuze van de selectiecommissie voor het winnende ontwerp is op 6 april bekrachtigd door het Haarlemse college van B&W.

Op 3 maart jl. zijn de vier plannen aan de selectiecommissie (waarin onder meer de wijkraad Frans Halsbuurt zitting had) gepresenteerd in het Pest- en Dolhuys. Ook de omwonenden van de Frans Halsbuurt hebben de gelegenheid gehad om die dag tijdens een inloopbijeenkomst kennis te maken met de ontwerpen. Via een reactieformulier konden zij hun mening geven.


Criteria

De ontwerpen moesten voldoen aan uitgangspunten en randvoorwaarden die door B&W zijn vastgesteld. Criteria waren onder meer de bebouwingsgrens, goede inpassing in de bestaande historische en parkachtige omgeving, toegankelijkheid garanderen van de Bolwerken als recreatiegebied en het gegeven dat het nieuwbouwprogramma uitgaat van een woonfunctie.


Uitgenodigde architecten

Ontwerpen van de volgende architectenbureaus zijn beoordeeld:
Marx & Steketee architecten uit Eindhoven
AF Urban Architecture uit Amsterdam
Diederen Dirrix van Wylick uit Eindhoven
24H Architecture uit Rotterdam
De selectiecommissie was zeer onder de indruk van de gepresenteerde plannen. De conclusie van de commissie was dat het plan van AF Urban Architecture het meest voldoet aan de door de gemeente gestelde eisen. Qua maat, schaal en verhoudingen voegt het zich uitstekend naar de overige bebouwing, zo stelt de selectiecommissie. Het ontwerp komt ook op het gebied van technische aspecten, openbare ruimte en invulling van het openbaar terrein als beste uit de bus. In vergelijking met de andere plannen biedt dit plan bovendien de hoogste prijs voor de grond.


Planning uitvoering

De uitvoering van het uitgekozen plan gebeurt in de volgende fases:
Ontwerp: april t/m december 2004
Bouwplan (procedure en bestemmingsplan): oktober 2004 t/m december 2005
Bouw: januari t/m december 2006


Hans Veld
023-5113580
hveld@haarlem.nl

---- --