Ingezonden persbericht


Sprong op wereldranglijst van plaats 13 naar 3

Nederlandse bedrijven met stip op 3 op exportladder

Alphen aan den Rijn, 7 april 2004 - Het aantal exporterende MKB-ondernemingen in Nederland is sterk gestegen van 38% in 2003 tot 52% in 2004. Nederland springt daardoor tien plaatsen omhoog op de ladder van exporterende landen in de wereld. In 2003 namen we de dertiende positie in en nu de derde. Dit blijkt uit het International Business Owners Survey 2004, een internationaal trendonderzoek onder bedrijfseigenaren, uitgevoerd in opdracht van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton.

De sterke stijging is tegen de Europese trend in; gemiddeld gezien daalde de uitvoer van Europese bedrijven met 1% van 45% naar 44%. Nederland scoort in Europa dus bovengemiddeld. Wereldwijd exporteert 35% van de MKB-ondernemingen. Dat was zowel dit jaar als vorig het geval. Hong Kong (62%) en Turkije (58%) blijven Nederland voor in de rankschikking.

"Nederlandse ondernemingen zijn qua export bezig aan een spectaculaire opmars, maar er zit nog meer in," meent Gerard Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton. "In 2001 deed namelijk nog 62% van de bedrijven zaken in het buitenland. Maar in 2002 daalde het aantal exporterende bedrijven in Nederland dramatisch naar 35%. De sprong voorwaarts van dit jaar biedt perspectief voor de Nederlandse MKB-ondernemingen." Arenthals Grant Thornton voert al twaalf jaar internationaal onderzoek uit onder bedrijfseigenaren.

Toenemend deel van de omzet komt van export
49% van de exporterende bedrijven realiseert tenminste een kwart van de omzet in het buitenland. Dit is 27% meer dan vorig jaar toen 22% van de exporterende bedrijven in ons land dat deed. Bijna alle Nederlandse ondernemers die goederen of diensten uitvoeren, exporteren in ieder geval naar een West-Europees land (94%). Buiten West-Europa worden vooral goederen uitgevoerd naar Oost-Europa (44%), Midden-Oosten (32%), VS (28%) en het Afrikaanse continent (22%).

Over het onderzoek

Het International Business Owners Survey 2004 (IBOS) is uitgevoerd in opdracht van Arenthals Grant Thornton en Grant Thornton, het internationale netwerk waarvan Arenthals Grant Thornton deel uitmaakt. Er zijn ruim 6.900 ondernemers in 26 landen ondervraagd over de economische verwachtingen, omzet, investeringen, export, verkoopprijzen en winst, werkgelegenheid, bedrijfsgroei, management, financiering, fusies en overnames en betalingsgedrag. Het onderzoek wordt sinds 1993 jaarlijks gehouden.

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor bedrijven waar leiding en eigendom in één hand liggen. Ruim 450 medewerkers bedienen vanuit 8 vestigingen in de Randstad familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 21.500 professionals actief in 110 landen en beschikt over een netwerk van meer dan 585 kantoren.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht