Nederlandse Vakbond Varkenshouders


Barneveld, 7 april 2004


Bestmeat is een negatieve prijszetter in Europa!

Bestmeat heeft de afgelopen weken in Duitsland, tegen bestaande overlegstructuren in, getracht de inkoopprijs van varkens extra naar beneden te sturen door voorafgaand aan het reguliere overleg tussen de slachterijen en ISN/ISW een extra verlaagde prijs in de markt te zetten.

Dumeco (onderdeel van Bestmeat) heeft de belofte uitgesproken om in Nederland en Duitsland een gelijke prijs voor de varkens te gaan betalen. Uit recente publicaties blijkt dit niet en wordt het tegendeel bevestigd. Het prijsverschil is de afgelopen 4 weken opgelopen tot EUR 0,06 per kg. Dit betekent dat de Nederlandse varkenshouders t.o.v. zijn Duitse collega's per week EUR 1,6 miljoen te weinig hebben ontvangen, oftewel EUR 6,3 miljoen over de laatste 4 weken! De strategie van Bestmeat lijkt met deze opstelling er op gericht te zijn om aan de inkoopkant zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Dit staat in schril contrast met hetgeen de leiding van Bestmeat in zowel Duitsland als Nederland de varkenshouders hebben voorgehouden.

Hiermee wordt de noodzaak bevestigd dat er een structureel overleg met de primaire sector noodzakelijk is om tot een eerlijke prijs te komen voor de Nederlandse varkens


---