Nederlands Uitgeversverbond

Rapport ECP.nl over auteursrecht

ECP.nl heeft onlangs het rapport Auteursrecht en Informatiemaatschappij: een kort overzicht gepubliceerd. Het rapport is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken geschreven en is bedoeld voor zowel beleidsmakers als voor bedrijven en burgers die meer willen weten over auteursrecht. Het rapport is nadrukkelijk niet bedoeld als handboek voor het auteursrecht, maar probeert bij lezers in heldere taal afdoende begrip te kweken voor de toepassing van het soms ingewikkelde auteursrecht in de informatiemaatschappij. Ook worden er geen uitdrukkelijke standpunten in ingenomen of aanbevelingen gedaan. Eerst wordt een inleiding gegeven in het auteursrecht en vervolgens wordt specifiek ingegaan op peer-to-peer netwerken, digital rights management (DRM), open source software, streaming, databanken, hyperlinking en aansprakelijkheid van internet-serviceproviders.

ECP.nl is een publiekprivate non-profit organisatie die in 1997 is opgericht door het ministerie van Economische Zaken en VNO-NCW om met overheid en bedrijfsleven gezamenlijk tot randvoorwaarden voor e-business te komen. ECP.nl biedt een platform waar deelnemende bedrijven en instellingen worden gestimuleerd om kennis te delen op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van ICT. Via het lidmaatschap van VNO-NCW is ook het NUV betrokken bij de activiteiten van ECP.nl, en heeft ECP.nl het NUV eind vorig jaar in de gelegenheid gesteld om commentaar te leveren op een conceptversie van het rapport. Het NUV heeft daarbij uitdrukkelijk gewezen op de activiteiten van de Stichting Auteursrecht Manifestaties (STAM), die een belangrijke rol speelt op het gebied van voorlichting over auteursrecht en reeds het nodige heeft ondernomen om meer begrip te kweken voor het auteursrecht (o.a. door middel van de website www.auteursrecht.nl en het onderwijsproject Get it Right!).

Het rapport van ECP.nl is in pdf-bestand beschikbaar op zijn website: www.ecp.nl/publications/Rapport_Auteursrecht_en_Informatiemaatschappij .pdf