Nederlands Uitgeversverbond

DRM in opkomst

In aansluiting op het vorige bericht in Copyright Notice kan worden vastgesteld dat de aanpak van illegaal downloaden door de consument inderdaad alleen mogelijk is als er een reëel en betaalbaar alternatief is en daarvoor is de ontwikkeling van Digital Rights Management (DRM) onontbeerlijk. Er worden steeds geavanceerdere DRM-technieken ontwikkeld. Van harmonisering lijkt voorlopig geen sprake, toch zijn er interessante samenwerkingsverbanden die tot enige vorm van standaardisering kunnen leiden.

Een voorbeeld is het bedrijf FastTrack. Het doel van FastTrack is om digitale tools te ontwikkelen voor het beheer van auteursrechten in de 21e eeuw. Tot op heden heeft FastTrack een Global Documentation & Distribution Network opgezet, een gekoppeld netwerk van databases dat online toegankelijk is voor de aangesloten leden. Het netwerk ondersteunt de dagelijkse bedrijfsprocessen binnen de copyrightorganisaties en vergemakkelijkt het identificeren van muziekwerken. FastTrack is in 2000 opgericht en telt twaalf leden: tien auteursrechtenorganisaties uit Europa en twee uit Noord-Amerika. Sinds kort is ook Buma/Stemra toegetreden tot het netwerk. FastTrack werkt momenteel aan een methode waarmee muziekauteurs en uitgevers zelf online hun muziekwerken kunnen registreren en ontwikkelt een methode waarmee het verstrekken van licenties voor het gebruik van muziekwerken online kan worden afgehandeld.

Buma/Stemra is voorstander van een bundeling van krachten tussen de verschillende (internationale) auteursrechtenorganisaties en ziet het delen van expertise en kennis als een belangrijke voorwaarde om de digitalisering en globalisering van het auteursrecht in goede banen te leiden.

Een andere ontwikkeling op het vlak van DRM is het samenwerkingsverband tussen Intel, Nokia, Samsung en Matsushita. Met de samenwerking willen de bedrijven de verspreiding van illegale content over mobiele apparatuur gaan bestrijden. De partners willen de DRM-technologie die zij ontwikkelen, ter beschikking stellen aan anderen via de Open Mobile Alliance. Dit grotere samenwerkingsverband stimuleert de ontwikkeling en verspreiding van applicaties voor handcomputers en slimme telefoons. De nieuwe groep presenteert zich met de naam Content Management License Administrator.

De initiatieven duiden niet op een volledig eendrachtig internationaal opereren, maar laten wel duidelijk zien dat de wil tot samenwerking op het vlak van de ontwikkeling van DRM aanwezig is. Voor de bescherming van auteursrechten is dit alleen maar toe te juichen.