Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Stuwage gevaarlijke lading extra onder de loep

Tijdens controles in april 2004 door de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Korps Landelijke Politie Diensten, Koninklijke Marechaussee en Douane wordt extra aandacht besteed aan de manier waarop lading, in het bijzonder de gevaarlijke stoffen, is vastgezet tijdens transport met vrachtauto's.

Tijdens de actie 'Vast en Zeker' wordt beoordeeld of de lading voldoende en met juiste middelen is gestuwd. Vervoerders en chauffeurs worden nadrukkelijk gewezen op de beschikbare richtlijnen en middelen.
In april zal de actie preventief van aard zijn, maar bij tekortkomingen die een directe bedreiging vormen voor de veiligheid wordt uiteraard opgetreden. Na april zal de extra aandacht blijven en tot een repressievere aanpak kunnen leiden.

In 2002 waren er 829 ongevallen op de Nederlandse snelwegen tengevolge van afgevallen lading. In 6 gevallen met dodelijke afloop. Bij de politie werden ongeveer 5000 meldingen ontvangen van afgevallen lading.
Er bestaan wettelijke bepalingen die voorschrijven dat een vervoerder moet zorgen dat lading niet gaat schuiven, kantelen of van een voertuig kan vallen. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen gelden nog eens strengere regels. Heldere richtlijnen voor de juiste werkwijze bij het vastzetten van lading ontbraken echter lange tijd, net zoals duidelijke instructies voor het correcte gebruik van beschikbare middelen.
In 2003 verscheen een boekwerk van Transport en Logistiek Nederland (TLN ) dat hierin voorziet. Dit boekwerk wordt door de samenwerkende diensten als leidraad gebruikt.

Door de handen ineen te slaan willen de toezichthoudende diensten een krachtig signaal afgeven naar de transportwereld en zo bijdragen aan verbetering van een veilig vervoer van (gevaarlijke) goederen.

Informatie over het vast zetten van (gevaarlijke) lading is ook te vinden op de website van de Inspectie Verkeer en Waterstaat: www.ivw.nl.
Voor informatie over het vervoer van gevaarlijke stoffen is tijdens kantooruren het Vervoer Informatiecentrum bereikbaar: 070-3052444

/////////////////////einde persbericht/////////////////////////// Informatie over dit bericht:
Inspectie Verkeer en waterstaat
Divisie Vervoer
Persvoorlichters:
John Kusters Tel 070 305 27 02 mob 070-305 29 18 Telefoon 070 305 Marjan de Kock: tel. 070 305 22 08 mobiel 070-305 21 09

07 apr 04 13:59