Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
UB/IBA/2004/21584

Onderwerp Datum
Toezegging AO over de vogelpest d.d. 7 april 2004
17 maart 2004

In het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie d.d. 17 maart jl. heb ik toegezegd u over twee zaken nader te informeren.

Het eerste betreft het oordeel van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Conform mijn toezegging, bevestig ik hierbij dat IWI in het jaarverslag over het jaar 2003 een oordeel zal geven over de maatregelen die CWI heeft genomen om de uitvoering te verbeteren naar aanleiding van het rapport 'Vreemdelingen en arbeid', waaronder het koppelen van de taken van CWI op het terrein van de vacaturebemiddeling en het verlenen van
tewerkstellingsvergunning in het kader van de uitvoering van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Daarnaast heb ik u toegezegd u te informeren over het uiten tot het inzetten van de noodprocedure alsmede over de werkwijze van de noodprocedure.
Signalen over de aanwezigheid van een crisissituatie kan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op twee manieren ontvangen: vanuit de betrokken diensten gezamenlijk of van overheidswege. Na overleg met de betrokken vakminister en de minister voor Vreemdelingenzaken & Integratie (V&I) geeft de minister van SZW het startsein voor de instelling van de noodprocedure. Ten behoeve van de noodprocedure is een gemeenschappelijk draaiboek opgesteld. Dit draaiboek voorziet in een beschrijving van de voorbereiding, instelling, werking en evaluatie van de noodprocedure voor de tewerkstelling van asielzoekers in crisissituaties. Het draaiboek is opgesteld door een werkgroep met vertegenwoordigers van het Ministerie van Justitie en de betrokken uitvoeringsorganisaties: de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA).

2

Het draaiboek met daarbij de aanbiedingsbrief van de voorzitter van de Raad van bestuur van CWI treft u bijgaand aan.
De afzonderlijke uitvoeringsorganisaties hebben het draaiboek verder uitgewerkt in meer gedetailleerde procedures, die onderdeel uitmaken van het geheel van procedurebeschrijvingen van deze organisaties.

Ik ga ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)