Socialistische Partij

Donner moet rechtshulp redden


07-04-2004 * De SP vraagt minister Donner maatregelen te treffen naar aanleiding van de noodkreet van de Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtsbijstand, die stellen dat rechtshulp voor minder draagkrachtigen vrijwel onbereikbaar dreigt te worden. Steeds meer sociaal advocaten hangen hun toga aan de wilgen. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Als er niets gebeurt en het recht voor sommigen onbetaalbaar wordt, kunnen we niet langer spreken van een fatsoenlijke rechtstaat."

Jan de Wit De Rechtshulp is door dit kabinet tot op het bot uitgekleed, met als gevolg dat er grote groepen mensen verstoken zullen blijven van betaalbare rechtshulp. De eigen bijdrage en de griffierechten zijn verhoogd en een fatsoenlijk uurtarief voor sociaal advocaten is uitgebleven. Hierdoor wordt de sociaal advocatuur zo onaantrekkelijk dat velen ermee stoppen en de aanwas van nieuwe advocaten is opgedroogd.

Jan de Wit: "De samenleving wordt steeds ingewikkelder waardoor het beroep op rechtshulp stijgt. Maar aan de andere kant daalt het aanbod aan betaalbare rechtshulp omdat steeds meer jonge advocaten en juristen niet meer kiezen voor die tak van de rechtshulp. Ik heb de minister vandaag opgeroepen om daar iets aan te doen voordat het te laat is."

De SP, de sociaal advocatuur en andere juristen voeren al langer campagne in het Comité Recht voor Iedereen, dat pleit voor behoud van het huidige stelsel en voor verhoging van de uurvergoeding voor sociaal advocaten. Ettelijke demonstraties en talloze kamerdebatten hebben nog niet het gewenste effect gehad. Ook de directeur van de Raad voor de Rechtsbijstand noemde het `schrijnend' dat er te weinig jonge advocaten kiezen voor de sociale advocatuur.