FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: rampenplan in cao spooronderhoudbedrijven

Vandaag starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor railinfrabedrijven. FNV Bondgenoten wil daarin afspraken maken over een rampenplan. De bond krijgt van leden te horen dat bij de recente bommeldingen bij stations in Nederland, de onderhoudswerkers als laatste worden gewaarschuwd. In een rampenplan wil FNV Bondgenoten afspraken over procedures bij calamiteiten zoals 11 maart in Spanje zijn gebeurd.

Frans Szablewski, bestuurder FNV Bondgenoten: 'Sinds de aanslag bij Madrid zijn ook in Nederland de laatste tijd regelmatig bommeldingen en gelukkig tot nog toe vals alarm. Wij constateren dat er bij ontruimingen voldoende oog is voor reizigers en machinisten en conducteurs, maar dat de spoorwegarbeiders die in de buurt aan het werk zijn, nog wel eens vergeten worden. Wij eisen dus van de werkgevers in de railinfrastructuur beleid hierover om te zorgen dat ook de spoorwegarbeiders weten hoe te handelen bij dit soort calamiteiten. En dan gaat het niet alleen om ontruimingen, maar ook over veiligheidsmaatregelen en wat te doen als er toch iets ergs gebeurt. Spoorwegarbeiders zijn vaak als eerste ter plekke of zelf slachtoffer. Het is in het belang van iedereen dat er een plan van aanpak komt'.
FNV Bondgenoten roept de werkgevers op om op korte termijn zo'n plan aan de bond en het personeel te presenteren. Dit in overleg met NSR, ProRail en de overheidsdiensten.

Het punt van het rampenplan is het belangrijkste nieuwe voorstel voor de RIS-cao. Voor het overige wil FNV Bondgenoten in de onderhandelingen inzetten op een verlenging van de huidige cao tot 31-12-2004.