NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Gebrek aan informatie belemmert kankerpatiënt bij keuzes maken

Amsterdam, 7 april 2004 - Een kleine 95% van de deelnemers aan een mini-poll op de website van de KWF-manifestatie Kanker in de RAI 2004 is van mening dat kankerpatiënten te weinig informatie hebben om eigen keuzes te kunnen maken over behandeling en leven met kanker. De resultaten van deze en andere mini-polls worden besproken in talkshows tijdens de KWF-manifestatie Kanker in de RAI op vrijdag 16 en zaterdag 17 april 2004. Motto van die manifestatie is: 'Eigen weg, eigen keuzes'. KWF Kankerbestrijding onderstreept hiermee de autonomie van de kankerpatiënt bij het maken van keuzes rond behandeling en leven met kanker.
Totaal deden 109 bezoekers van www.kwfkankerinderai.nl mee aan de mini-poll. Het gaat dus niet om een representatief onderzoek. Bij een eerdere mini-poll gaf een derde van de ruim 90 deelnemers te kennen het eens te zijn met de stelling dat artsen kankerpatiënten belemmeren in het maken van keuzes. Op dit moment kunnen de bezoekers stemmen over de stelling: Een patiënt is beter af als de dokter beslist.

De KWF-manifestatie Kanker in de RAI 2004 is bedoeld om patiënten en hun naasten een goed beeld te geven van de stand van zaken bij de bestrijding van kanker anno 2004. Zij omvat een informatiemarkt en een congres met tientallen lezingen en bijeenkomsten. Honderden deskundigen, uiteenlopend van professor tot patiënt, verlenen belangeloos hun medewerking. Centraal staan huidige behandelingen en nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast kunnen deelnemers er terecht voor lezingen en workshops over onder meer preventie, erfelijkheid, vroege ontdekking, begeleiding en (rouw)verwerking. Organisaties van kankerpatiënten en van medische, psychosociale en maatschappelijke hulpverleners zijn nauw betrokken bij Kanker in de RAI 2004.

KWF Kankerbestrijding vindt het van groot belang dat patiënten goed geïnformeerd zijn om zelf keuzes te kunnen maken, want het gaat om keuzes die letterlijk van levensbelang kunnen zijn. Met grote verschillen per soort kanker en stadium bij ontdekking overleeft tegenwoordig gemiddeld de helft van alle patiënten de ziekte langer dan vijf jaar. In ons land zijn op dit moment 400.000 mensen die kanker hebben gehad of voor kanker in behandeling of onder controle zijn. Kanker betekent dus lang niet altijd het einde. De KWF-manifestatie Kanker in de RAI 2004 heeft plaats naar aanleiding van het 55-jarig bestaan van KWF Kankerbestrijding.

Alle informatie over Kanker in de RAI 2004 is te vinden op www.kwfkankerinderai.nl of is 24 uur per dag aan te vragen via de gratis KWF Hulp- en informatielijn 0800 - 0226622. De toegang is gratis.


----