TNO Arbeid

TNO beschrijft trends, gezichtspunten en scenario's sociale zekerheid en zorg

Herbezinning publieke en marktpartijen over positie in sociale zekerheid en zorg

TNO Arbeid ziet een aantal trends voor de toekomst in de sociale zekerheid en de zorg, waaruit blijkt dat zowel publieke als marktpartijen zich moeten bezinnen op hun positie. Op basis van de trends heeft TNO Arbeid scenario's geschetst die van wezenlijk belang zijn voor het optimaal functioneren voor nú en in de toekomst van zowel organisaties in het publieke domein als van marktpartijen. Zij kunnen met deze scenario's hun huidige positie en hun koers voor de toekomst bepalen op het terrein van werk, inkomen en zorg.

In het TNO-rapport 'Balanceren' worden trends en ontwikkelingen beschreven op het terrein van sociale zekerheid en zorg. Besproken wordt wat de invloed van de ontwikkelingen kan zijn op de verschillende actoren in de keten van sociale zekerheid en zorg.

We staan aan de vooravond van een ingrijpende stelselwijziging in de zorg waarbij de wisselwerking tussen sociale zekerheid en zorg nog belangrijker wordt dan die al was. En op het terrein van de arbo-curatieve sector (WAO, arbobeleid). En op het terrein van het gemeentelijke beleid op het terrein van sociale zekerheid en zorg (Wet Werk & Bijstand, AWBZ, Wet Voorziening Gehandicapten).

De ontwikkelingen worden vanuit verschillende gezichtspunten beschreven: de burger, wet- en regelgeving, publieke uitvoeringsorganisatie en de markt van sociale zekerheid en zorg. Op basis van deze gezichtspunten en trends heeft TNO drie scenario's uitgewerkt om beleidsbeslissers, adviseurs, uitvoerders en toezichthouders te laten zien hoe de toekomst er uit kan zien.

'Balanceren, Trends, gezichtspunten en drie scenario's sociale zekerheid en zorg', auteur A.J.M. Revenboer (red), ISBN 90-5986-059-4, is een uitgave van TNO Arbeid en kost ¤ 21, exclusief btw. Het rapport is schriftelijk te bestellen bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94 of receptie@arbeid.tno.nl.

Meer informatie
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met drs. Anton Revenboer, 023 554 99 21, a.revenboer@arbeid.tno.nl.

Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/perskamer/20040407.html