Provincie Flevoland



Flevoland kiest voor snelle aanleg Hanzelijn

Provincie markeert gevaarlijke wegen en kruispunten

De provinciale statenleden mevrouw Maters-Meuleman (CDA) en de heer Slicht (PvdA) hebben bij het kruispunt Biddingringweg-De Wissel in Dronten, de eerste provinciale markering onthuld. Hiermee worden weggebruikers gemaand extra op te letten. Genoemd kruispunt geldt als één van de gevaarlijke kruispunten van de provincie.

De markering bestaat uit een opvallende grote zuil met gele reflecterende banden. Daarbij wordt een rond bord geplaatst in de kleuren rood, geel en zwart met de tekst levensgevaarlijk kruispunt of levensgevaarlijke weg. Een dergelijke markering wordt de komende maanden geplaatst bij zes gevaarlijke kruispunten en zes gevaarlijke wegen.

Het kruispunt Biddingringweg-De Wissel staat op de lijst met de 10 gevaarlijkste kruispunten van Flevoland. Sinds januari 2000 zijn er meer dan 20 ongelukken gebeurd. Bij zeven van deze ongevallen was sprake van gewonden en bij één ongeval was zelfs sprake van een ongeluk met dodelijke afloop. Deze cijfers zijn voor de provincie aanleiding geweest om de reconstructie van het kruispunt tot een rotonde eerder uit te voeren. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in 2006 een rotonde zou worden aangelegd, nu staat deze voor 2005 gepland. Tot het zover is moet de onthulde markering weggebruikers waarschuwen voor de gevaarlijke locatie.

De provincie wil de gevaarlijkste kruispunten en wegen veiliger inrichten. Maatregelen als het aanleggen van een rotonde of het plaatsen van verkeerslichten zijn echter erg duur. Hierdoor is het niet mogelijk alle gevaarlijke locaties in één keer aan te pakken. Jaarlijks wordt een keuze gemaakt welke kruispunten en wegen het eerst worden aangepakt. Om toch ook andere gevaarlijke locaties onder de aandacht van weggebruikers te brengen worden de gevaarlijkste locaties nu gemarkeerd. De hoop is dat weggebruikers zich meer bewust worden van gevaarlijke locaties en hun rijgedrag daarop aanpassen.

Dankzij een amendement van de heer Slicht besteedt de provincie dit jaar meer geld aan verkeersveiligheid. Het was het idee van mevrouw Maters om een deel van dat geld te gebruiken voor het markeren van black spots, de gevaarlijkste kruispunten en wegen. Het idee vindt zijn oorsprong in Drenthe en Overijssel waar al eerder gevaarlijke locaties zijn gemarkeerd.

De onthulling vond plaats in het kader van de internationale week voor de verkeersveiligheid. Het ontwerp voor de markering is gemaakt door het bureau Kartografie en Grafisch Ontwerp van de provincie en het bord wordt gemaakt in samenwerking met Brimos Wegbebakening BV.