Dienstenbond CNV

Gevolgen fusie voor werknemers Avéro?
07-04-2004

Achmea heeft de CNV Dienstenbond op de hoogte gebracht van de voorgenomen fusie met Levob. Het is de bedoeling dat Levob wordt geïntegreerd met Achmea Intermediar (Avéro). De CNV Dienstenbond maakt zich zorgen over de gevolgen van de fusie voor de werknemers van Avéro.

Op maandag 5 april hebben Achmea en Levob de CNV Dienstenbond in een gezamenlijke vergadering op de hoogte gesteld van de voorgenomen fusie. Zowel Achmea als Levob is van mening daarmee een stap vooruit te doen. Levob sluit zich in de tijd van eten of gegeten worden aan bij een grotere partij en Achmea haalt naast omzet een partij binnen met een goede positie in de intermediairmarkt. De CNV Dienstenbond constateert dat voor wat betreft de sociale gevolgen van de fusie er vooral wordt ingezoomd op de positie van de werknemers van Levob. Op het eerste gezicht is dat niet vreemd omdat Levob als relatieve kleine partij fuseert met Achmea. Echter als we de fusie op businessunit niveau bekijken, aangezien de feitelijke integratie zal plaatsvinden met de ABU Intermediair, zijn de verschillen minder groot. Levob heeft in de letter of intent de toezegging gekregen dat de vestiging Leusden minimaal 5 jaar open blijft. Daarnaast hebben medewerkers een werkgarantie van 3 jaar. Wel wordt wel expliciet gesproken over de mogelijkheid dat werkzaamheden kunnen worden verschoven naar andere vestigingen. Wat deze fusie en garanties betekenen voor de werknemers van Avéro blijft echter onduidelijk. Hierover zijn in de letter of intent niet of nauwelijks afspraken gemaakt. Er is alleen de afspraak gemaakt dat als zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen binnen Intermediair, de werkgarantie van 3 jaar voor de Levob-medewerkers kan worden doorbroken.

Mogelijke gevolgen?
Welke gevolgen kan de fusie hebben voor medewerkers van Avéro? Zeker is dat er functies en werkzaamheden zullen worden verplaatst naar Leusden. In het kader van de fusie heeft Achmea gemeld dat Leusden het commercieel centrum gaat worden van Intermediair. Dit betekent dat er commerciële en ondersteunende functies van Leeuwarden naar Leusden zullen worden verplaatst en dat buitendienstmedewerkers een andere thuisbasis zullen krijgen. Daarnaast is niet uitgesloten dat de baangarantie van 3 jaar voor Levob-medewerkers een grotere druk zetten op de baanzekerheid van Avéro-medewerkers. Verder zullen staven en ondersteunende diensten van Levob en Avéro worden geïntegreerd met de vanzelfsprekende gevolgen voor de werkgelegenheid. Al met al dus extra onzekerheid naast de al bestaande onzekerheid van het volop in beweging zijnde Achmea.

Hoe verder?
De CNV Dienstenbond zal in het overleg met Achmea en de COR haar bedenkingen over de sociale gevolgen van de fusie voor de werknemers van Avéro kenbaar maken en vragen om garanties voor de werknemers van Avéro. Verder zullen we bij de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan bij Achmea rekening houden met de bewegingen die de fusie met Levob tot gevolgen heeft. Mocht u met gevolgen van de fusie te maken krijgen, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen voor ondersteuning.

Oproep OR-leden Achmea
De CNV Dienstenbond houdt in haar ledenbestand bij welke leden namens het CNV zitting hebben in een van de ondernemingsraden van Achmea. Ervaring leert echter dat deze registratie helaas niet altijd geheel up-to-date is. Onlangs hebben wij de in ons systeem geregistreerde OR-leden benaderd met de vraag of zij nog steeds OR-lid zijn. We kunnen echter niet uitsluiten dat er meer CNV-leden in een van de ORen van Achmea zitting heeft. Als u in een OR zit en recent niet per mail bent benaderd hierover, vragen wij dit aan ons door te geven (j.warnaar@cnvdibo.nl). Een en ander is ook van belang omdat de CNV Dienstenbond binnenkort een gezamenlijke bijeenkomst wil organiseren voor de leden van de Bedrijfsledengroep Achmea en de CNV-leden die in de OR zitten. Deze leden krijgen te zijner tijd hiervoor een uitnodiging.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen tel: (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl