Politie Groningen

Schietincidenten opgelost (07/04/04)

Groningen 07-04-2004 -

Met de aanhouding van vijf verdachten heeft de politie een drietal schietincidenten in de stad Groningen opgelost. Alle drie de incidenten, die los van elkaar staan, vonden plaats naar aanleiding van ruzies over drugs. Twee slachtoffers raakten ernstig gewond. De verdachten zitten allemaal nog vast.

Op maandag 13 oktober 2003 kreeg een 22-jarige man uit Groningen op de Bedumerweg ruzie met twee andere mannen. Het slachtoffer vluchtte bij een fietsenzaak waarvan de eigenaar toevallig aan het werk was naar binnen. Hij werd gevolgd door zijn belagers waarvan er één pistool had. Die schoot drie keer op het slachtoffer maar hij werd niet geraakt. Een van de kogels doorboorde de ruit van de winkeldeur. De beide belagers vluchtten met een pitbull die ze bij zich hadden. Kort daarop verdween ook het slachtoffer. Hij meldde zich niet bij de politie. Zijn identiteit kon worden achterhaald, maar de man wilde niet meewerken aan het politieonderzoek en wenste geen aangifte te doen. Medio januari 2004 kon de politie een 19-jarige man uit Groningen aangehouden. Hij heeft bekend de schoten op het slachtoffer te hebben gelost. De verdachte kon worden aangehouden nadat in Apeldoorn een man werd aangehouden die in het bezit was van een vuurwapen. Hij verklaarde dat het pistool eigendom was van een drugsdealer uit Groningen die een pitbull heeft. Onderzoek wees uit dat de schoten bij de fietsenzaak met dit wapen waren gelost. Het politieonderzoek heeft verder uitgewezen dat de tweede belager niets met de ruzie te doen had. Wel is vast komen te staan dat slachtoffer en schutter ruzie hadden over de verkoop van harddrugs. De 19-jarige verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit sindsdien in voorarrest. Het vuurwapen is in beslag genomen.

In de vroege avond van woensdag 17 december 2003 werden en 25-jarige en een 28-jarige man, beide uit Groningen, in hun auto beschoten op een parkeerplaats aan de Planetenlaan in Groningen. Ze hadden daar een afspraak voor de overdacht van een grote hoeveelheid cocaïne aan twee andere mannen. Toen de afnemers de drugs hadden getest en tot betaling zou worden overgegaan trokken die beide een vuurwapen en beschoten de beide slachtoffers door een geopend portierraam. De 28-jarige man werd daarbij twee keer in het bovenlichaam geraakt. Hij raakte ernstig gewond. Zijn maat, die ongedeerd bleef, bracht hem naar het ziekenhuis waar hij meteen werd geopereerd. De man is inmiddels hersteld. De politie startte een onderzoek maar dat werd ernstig belemmerd omdat ook deze beide slachtoffers geen medewerking aan het onderzoek wilden verlenen. Begin februari 2004 deden ze uiteindelijk alsnog aangifte maar ook daarbij beperkten ze zich tot het hoognodige. Tijdens het vervolgonderzoek kon de politie echter de identiteit vaststellen van de beide mannen die de drugs van de slachtoffers zouden afnemen. Ze werden medio en eind maart 2004 aangehouden. Beiden bekenden met een vuurwapen op de slachtoffers te hebben geschoten. De verdachten, een 25-jarige en een 26-jarige man, beiden uit Groningen waren bij de overdracht voornemens de drugs te stelen. Ze zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten nog vast. Er werden geen drugs en/of wapens aangetroffen.

In de Donkersgang in Groningen werd op donderdagmiddag 15 januari 2004 een 29-jarige man uit Groningen neergeschoten door twee andere mannen. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. Hij overleefde de schietpartij maar is nog wel steeds onder behandeling. Kort na het schietincident kon de politie twee broers van 24 en 20 jaar, beiden uit Groningen aanhouden op het Damsterdiep in Groningen. Ze waren beiden in het bezit van een pistool. Die zijn in beslag genomen. Tijdens de verhoren bekenden de verdachten de schoten op het slachtoffer te hebben gelost. Ze hadden het om hem gemunt omdat het slachtoffer een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne van de verdachten had gestolen kort nadat zij dit eind december door een koerier vanuit Curaçao naar Nederland hadden laten brengen. De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in bewaring gesteld ze zitten nog vast. Overigens is in dit onderzoek op maandag 5 april 2004 een 22-jarige man uit Groningen aangehouden. Hij wordt ervan verdachte in december 2003 de cocaïne voor de verdachten naar Nederland te hebben gebracht. Ook deze man zit nog vast.