Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Rijk, provincies en gemeenten trekken samen op bij Andere Overheid

Minister De Graaf (BVK) gaat nauw samenwerken met VNG en IPO om een andere overheid te realiseren. Dat is de belangrijkste uitkomst van het bestuurlijk overleg dat vandaag voor het eerst op uitnodiging van de minister plaatsvond. VNG en IPO hebben de afgelopen maanden op eigen initiatief zelf een programma Andere overheid opgesteld. Die programma's sluiten inhoudelijk sterk aan bij het Rijksbrede actieprogramma, maar zijn vanuit de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies opgezet.
---

Het kabinet wil graag provincies en gemeenten betrekken bij het realiseren van een reductie met 25% van de administratieve lasten voor burgers en bedrijfsleven in 2007. Voordat hiertoe afspraken worden gemaakt, wordt eerst een door minister De Graaf te bekostigen nulmeting naar de door provincies en gemeenten veroorzaakte administratieve lasten uitgevoerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen lasten die het gevolg zijn van autonome regelgeving van provincies en gemeenten en regels die vanuit het Rijk of Europa zijn opgelegd. De provincies maken een plan van aanpak om bestaande provinciale regelgeving tegen het licht te houden en een substantiële reductie van regelgeving en administratieve lasten te bereiken. De VNG is bezig de knelpunten te inventariseren van regels die rijk en provincie hebben vastgesteld en waarvan gemeenten hinder ondervinden. Bovendien willen de gemeenten en provincies dat de minister de regie gaat voeren op verzoeken van departementen aan de gemeenten en provincies om (gemeentelijke en provinciale) regels te saneren. Minister De Graaf gaf aan voor dergelijke knelpunten graag een aanjagende rol te willen spelen en deze door te verwijzen naar de desbetreffende bewindslieden. De minister zal bovendien klachten van provincies en gemeenten over rijksregelgeving binnen het kabinet aan de orde stellen zodat deze snel kunnen worden opgelost.

Op het bestuurlijk overleg zijn verder op hoofdlijnen afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de projecten op het gebied van (elektronische) dienstverlening, toezicht, prestatievergelijkingen en het doorlichten van de specifieke uitkeringen. Ook zullen VNG en IPO worden betrokken bij de takenanalyse die het kabinet gaat uitvoeren.