Politie Zaanstreek-waterland


APRIL 2004
LOC: WORMERVEER EN KROMMENIE

Aanhoudingen na tientallen diefstallen en inbraken

De politie heeft vier jongens uit Wormerveer en Krommenie in de leeftijd van 14 tot 18 jaar en twee mannen uit Wormerveer van 32 en 28 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van het plegen van tientallen diefstallen, woning- en schuurinbraken, autokraken en insluipingen bij bejaarden. De feiten werden gepleegd in Wormerveer, Krommenie en diverse plaatsen buiten de regio in het hele land. Een deel van de buit is terecht. De politie verwacht in de nabije toekomst nog meer aanhoudingen te kunnen verrichten.
De zaak kwam aan het rollen toen één van de jeugdige verdachten voor een andere zaak aan het bureau was. Hij bekende daarbij de insluiping en mishandeling van een 85-jarige alleen wonende man uit Wormerveer. Samen met de andere jongens was hij de woning van de man binnengedrongen via een vermoedelijk niet afgesloten deur. De man lag op bed te slapen en werd wakker. De jongens eisten geld en toen de man dat niet snel genoeg gaf werd hij met een wapen op zijn hoofd geslagen. Vervolgens draaiden de jongens de man op zijn bed om en stalen zijn portemonnee uit de achterzak van zijn broek.
De jongens worden ook verdacht van de insluiping bij een 77-jarige vrouw in Wormerveer. Ook zij lag te slapen. Daar werden een fototoestel, horloges, een ring en pandbrieven gestolen. Bij inbraken in woningen werden vooral geld en bankpassen gestolen. Uit de schuren werd een grote hoeveelheid gereedschap weggenomen.
De jongens stonden "onder leiding" van de twee oudere verdachten. Zij hebben beiden een flat in Wormerveer en wonen naast elkaar. De jongens werden door deze mannen voorzien van speed, waarna men op inbrekerspad ging. De 32-jarige man werd vorige week aangehouden en de 28-jarige hoofdverdachte afgelopen maandag. Alle verdachten zitten nog vast. Het onderzoek duurt nog voort.

APRIL 2004
LOC: PURMEREND, WIJK DE PURMER

Politie roept benadeelden op aangifte te doen

De politie doet een dringend beroep op benadeelde inwoners van Purmerend en in het bijzonder van de wijk Purmer, om aangifte te doen van diefstallen uit voor- en achtertuinen en uit schuren van hun woningen. Het gaat dan om diefstal van fietsen en kleinere zaken als kratten bier of frisdrank, gereedschap of tuinattributen. De diefstallen moeten in de afgelopen maanden zijn gepleegd.
Benadeelden, die van dit soort diefstallen nog geen aangifte hebben gedaan, worden verzocht kontact op te nemen met het wijkteam Purmer via 0900-8844.
De oproep staat in verband met de aanhouding van vier jeugdige Purmerenders in het afgelopen weekend. Zij werden op heterdaad betrapt bij een poging in te breken in een schuur aan de Boekweitstraat. Twee van hen hebben inmiddels een aantal zaken bekend.

13:42 06-APR-04
LOC: ZAANDAM, BOOMGAARDPAD

Politie zoekt getuigen van zware mishandeling

De politie is op zoek naar getuigen van een zware mishandeling, gepleegd op zondag 4 april, 's nachts tussen één uur en halftwee, op het Boomgaardpad vlakbij de kruising met de K Kanstraat. Het feit werd gepleegd door een groep van vijf jongens met een Zuid Europees uiterlijk in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Getuigen worden verzocht kontact op te nemen met het wijkteam Wilgenstraat via 0900-8844
Een 20 en 21-jarige man uit Koog aan de Zaan en Zaandam werden zodanig getrapt en geslagen dat beiden buiten bewustzijn zijn geraakt. Later bleek in het ziekenhuis dat beide slachtoffers flinke zwellingen in hun gezicht en een hersenschudding hadden opgelopen. De Koger kreeg bovendien een vermoedelijk gescheurde enkelband. Zijn fiets werd gestolen. De Zaandammer liep nog twee blauwe dichtgeslagen ogen op en diverse hechtingen in zijn gezicht. Beide slachtoffers hebben geen idee waarom zij mishandeld werden.

15:40 06-APR-04
LOC: KROMMENIE, FIETSENSTALLING NS STATION

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Een 16 en een 17-jarige jongen, beiden uit Krommenie, werden door de politie aangehouden, nadat op heterdaad werden betrapt bij het stelen van een fiets. Politieagenten in burger zagen de jongens met een ijzerzaag de fietsenstalling van het station binnengaan. Zij bekeken alle fietsen, waarna één van hen aan een fiets begon te rommelen. Even later kwamen zij met een fiets de stalling uit en werden aangehouden. De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld.

15:43 06-APR-04
LOC: ASSENDELFT, ALETTA JACOBSSTRAAT EN DORPSSTRAAT

Gereedschap uit drie bedrijfsbussen gestolen

In de nacht van maandag op dinsdag werd in de Aletta Jacobsstraat uit een bedrijfsbus gereedschap gestolen. Men nam een boormachine, een gereedschapkoffer en een gereedschapkist met inhoud, twee koffers met speciale meetapparatuur en twee koffers met onderdelen weg. Men kwam de bus binnen door de achterruit in te slaan of te gooien, waarna men de achterdeuren kon openen.
Op dezelfde manier en in de dezelfde nacht stal men in de Dorpsstraat ook gereedschap uit een andere bedrijfsbus. Daar werden diverse elektrische handgereedschappen en een gereedschapkist met inhoud buit gemaakt. Eveneens in de Dorpsstraat werden drie koffers met gereedschap uit een derde bedrijfsbus gestolen. Ook hier was men binnengekomen door een achterruit in te slaan.

16:00 06-APR-04
LOC: PURMEREND, VERZETSLAAN

Mishandeling na verkeersconflict

Een 39-jarige automobilist uit Purmerend kreeg van een passagier van een bedrijfsbus een harde vuistslag in zijn gezicht, na een verkeersconflict. De bus reed al enige tijd zeer dicht achter de auto van het slachtoffer. Toen beide auto's moesten stoppen stapte de passagier van de bus uit en kwam op het slachtoffer toe. Deze had zijn portierraam een stukje geopend en door deze opening sloeg de onbekende man het slachtoffer in zijn gezicht. De politie heeft een onderzoek naar de identiteit van de dader ingesteld.

16:30 06-APR-04
LOC: OOSTZAAN, KERKBUURT
Grote hennepkwekerij aangetroffen
Bij een inval in een voormalig bedrijfspand heeft de politie een grote hennepkwekerij van totaal 5500 planten aangetroffen. De planten waren verdeeld over vijf verschillende ruimten op de begane grond en de eerste verdieping. Het betrof een kwekerij gericht op het produceren van stekken van hennepplanten, die elders tot volle wasdom moeten komen. Er was niemand in het pand aanwezig. De stroom werd illegaal afgetapt. Alle ruimten werden ontruimd en de aangetroffen planten en materiaal voor de groei werden vernietigd. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de huurder van het pand. Deze heeft een huurachterstand bij de eigenaar. Die kon de huurder niet te pakken krijgen en ging zelf een kijkje nemen. Hij trof geluid- en lichtdichte ruimten aan met een hoog vochtigheidsgehalte en vertrouwde het niet. Daarop waarschuwde hij de politie.

17:50 06-APR-04
LOC: AMSTERDAM, GRIMBURGWAL

Veelplegende fietsendief aangehouden

Een 37-jarige man uit Zaandam werd door de politie in Amsterdam-Amstelland aangehouden, omdat hij een gestolen fiets probeerde te verkopen. De fiets was gestolen uit de stalling van het NS station in Wormerveer. Verdachte en fiets werden overgebracht naar onze regio, waar de verdachte werd ingesloten. Omdat de verdachte bekend is als veelpleger werd hij in verzekering gesteld en zal hij aan de officier van justitie worden voorgeleid. De verdachte was eerder die dag uit detentie ontslagen en naar de Zaanstreek gereisd. Hij bekende de diefstal.
20:25 06-APR-04
loc.: VOLENDAM, VAL VAN URK

Politie intensiveert controles op schoolpleinen

De politie heeft dinsdagavond boetes van E30,- uitgedeeld aan 8 jongeren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar die op een schoolplein van een basisschool stonden. De politie heeft de besloten de controles op schoolpleinen te intensiveren naar aanleiding van klachten van buurtbewoners en de directie van de school. Naast het feit dat de jongeren zich niet mogen ophouden op het schoolplein, zorgen zij ook voor overlast. Buurtbewoners hebben last van herrie, er wordt afval achter gelaten en vernielingen aangericht. Om de overlast te beperken controleert de politie de komende tijd intensiever op de schoolpleinen in Volendam.

00:15 07-APR-04
LOC: PURMEREND, DOPLAAN

Illegale plakkers betrapt

De politie betrapte drie 21-jarige mannen uit Hoorn op het illegaal plakken van posters op een transformatorhuisje. Het betrof posters van een feest bij een horecagelegenheid in Zaandam. De verdachten kregen allen een proces-verbaal. De posters, lijm en kwasten werden inbeslaggenomen.

EINDE


---- --