Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 7 april 2004

Sluiting ijsselmeerziekenhuizen dreigt

Op initiatief van LPF-woordvoerder Hilbrand Nawijn heeft de Tweede Kamer minister Hoogervorst vanavond op het matje geroepen over de dreigende sluiting van het
Dr. J.H. Jansen ziekenhuis te Emmeloord.

De minister komt eerdere toezeggingen voor het behoud van de vier basisspecialismen van het ziekenhuis (chirurgie, interne geneeskunde, kindergeneeskunde en verloskunde) en de acute 24-uurs opvang niet na.

LPF-woordvoerder Nawijn vindt het kwalijk dat geen uitvoering wordt gegeven aan door de Tweede Kamer aangenomen motie rondom deze kwestie, waarin de minister is gevraagd om in Emmeloord een volwaardig ziekenhuis te behouden. De Kamer zal hem hierover ondervragen.

Uit de beantwoording van de Kamervragen door minister Hoogervorst blijkt nog steeds een dreigende sluiting van het ziekenhuis.

De LPF-woordvoerder Gezondheidszorg eist van minister Hoogervorst een uitvoerige verklaring over de gang van zaken. Nawijn vindt dat de minister de Tweede Kamer op het verkeerde been heeft gezet. Daarnaast wil hij weten waarom de minister de toezeggingen aan de Tweede Kamer niet nakomt.

Nawijn is overigens geschokt door berichtgeving dat de interim-manager 46.000 euro per maand zou ontvangen, terwijl het ziekenhuis financieel naar de knoppen gaat. Het gaat hier nota bene om gemeenschapsgelden.

Nawijn verlangt ook opheldering over een brief van de Inspectie van de Gezondheidszorg aan de Raad van Bestuur van deze ziekenhuizen, waarin toezeggingen van minister Hoogervorst aan de Tweede Kamer teniet worden gedaan: het betreft de garantie voor de 24-uurszorg (acute zorg) en de vier basisspecialismen. De inspectie moet toezien op de waarborging van kwaliteit van de zorg, maar geen accountantsrol op zich nemen, aldus Nawijn.

De Stichting IJsselmeerziekenhuizen beheert een tweetal ziekenhuizen, een in Lelystad en een in Emmeloord. Op aandringen van het LPF-kamerlid Nawijn heeft minister Hoogervorst twee miljoen euro toegezegd voor het Dokter J.H. Jansenziekenhuis te Emmeloord.

De afgelopen jaren heeft de Lijst Pim Fortuyn zich zowel landelijk als provinciaal hard gemaakt voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis met vier basisspecialismen in Emmeloord.