Rabobank Nederland

Rabobank ziet prijsgroei op de woningmarkt afnemen

Rabobank Nederland, 07/04/2004 15:07
---

Reactie Stafgroep Economisch Onderzoek van Rabobank Nederland op de vandaag gepubliceerde NVM-cijfers over het eerste kwartaal: De huidige uitbundige prijsgroei op de woningmarkt is niet houdbaar. Zij zal de komende kwartalen afnemen. Ook voor de jaren daarna lijkt een meer gematigde prijsgroei waarschijnlijk. Dat concluderen economen van de Rabobank als reactie op de opvallend sterke stijging van de huizenprijs in het eerste kwartaal van 2004. Die is vooral veroorzaakt door de invoering van de bijleenregeling en de verdere daling van de hypotheekrente. Ondanks de economische tegenwind steeg de gemiddelde huizenprijs in de doorgaans magere eerste maanden van het jaar met 4.000. Dit is een toename van circa 7% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2003. Positief is bovendien het zeer stabiele verloop van het aantal verkopen, die mede door de invoering van de bijleenregeling een extra impuls kregen. Deze bijleenregeling, die het fiscale voordeel voor woningbezitters met overwaarde op hun huidige woningen bij verhuizing beperkt, zal echter steeds meer een rem op de doorstroming vormen en daarmee op de prijsontwikkeling van koopwoningen.

Tweede reden voor de recente groeiversnelling vormt de hernieuwde forse daling van de hypotheektarieven sinds november vorig jaar. Zij hing samen met de opleving van het internationale terrorisme, de aanhoudende twijfel over de duurzaamheid van het herstel in de VS en de toegenomen verwachting dat de centrale banken in Europa en de VS de rente zouden verlagen. De verwachtingen voor wat betreft het economisch herstel in de VS zijn inmiddels een stuk positiever. Hiermee is de stijging van de lange rente tot 5% aan het eind van 2004 zeer waarschijnlijk. Dit kan in de loop van het jaar een tweede rem vormen op de huidige positieve ontwikkelingen op de woningmarkt.

Onderliggende economische factoren schetsen evenmin een rooskleurig beeld. De werkloosheid zal voorlopig blijven groeien, de koopkracht van gezinnen staat stevig onder druk en de huidige economische opgang is op zijn best gematigd positief.