Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen

7 april 2004

Nieuwe antihistaminica beïnvloeden rijvaardigheid niet

De jongste generatie geneesmiddelen tegen hooikoorts en allergie (antihistaminica) blijkt geen negatieve invloed op de rijvaardigheid te hebben. Dit in tegenstelling tot oudere middelen die de rijvaardigheid aanzienlijk kunnen doen verslechteren. Vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid verdient het gebruik van deze nieuwe middelen daarom de voorkeur. Dit blijkt uit een studie van dr. Joris Verster van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen. De resultaten van deze studie worden deze maand gepubliceerd in het gerenommeerde 'Annals of Allergy, Asthma & Immunology'.

Dr. Joris Verster beschrijft de resultaten van zestien studies die de rijvaardigheid na gebruik van verschillende antihistaminica onderzochten. In elk van deze studies werd gebruik gemaakt van een rijvaardigheidstest in het normale verkeer. De 1e generatie antihistaminica zoals diphenhydramine (Benadryl) verslechterde de rijvaardigheid significant, zowel na acute inname, als ook 4 tot 5 dagen na gebruik. De 2e generatie antihistaminica zoals acrivastine (Semprex) en mizolastine (Mistalin) kan de rijvaardigheid ook verslechteren, echter de mate waarin dit gebeurt hangt o.a. af van de dosering, het geslacht, en de tijd na inname. Na enkele dagen gebruik treedt geheel of gedeeltelijke tolerantie op voor de negatieve effecten op de rijvaardigheid. De 3e generatie antihistaminica zoals fexofenadine en levocetirizine laat geen verslechtering zien op de rijvaardigheid. Vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid verdient het gebruik van 3e generatie antihistaminica daarom de voorkeur.

Hooikoortsmedicatie en rijvaardigheid

Zo'n 10% tot 25% van de bevolking heeft tijdens het hooikoortsseizoen last van tranende ogen en niezen. Door het dagelijks gebruik van antihistaminica nemen de hooikoortsklachten sterk af of verdwijnen zelfs helemaal. Een aantal van deze antihistaminica zijn zonder recept bij de drogist verkrijgbaar. Dit zijn de oudere 1e en 2e generatie antihistaminica. De nieuwste 3e generatie antihistaminica zoals levocetirizine (Xyzal) en fexofenadine (Telfast) zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Omdat de meeste antihistaminicagebruikers deelnemen aan het verkeer, is van groot belang te weten of antihistaminica de rijvaardigheid negatief beïnvloeden, en welke middelen dat niet doen.

Meer informatie

Verster JC, Volkerts ER. Antihistamines and driving ability: evidence from on-the-road driving studies during normal traffic. Annals of Allergy Asthma & Immunology 2004, vol. 92:294-304.

Dr. J.C. Verster, 06-24891222, (030) 253 6909, j.c.verster@pharm.uu.nl

Voorlichter Roy Meijer(030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl