BOVAG

Proefballon dieselaccijns gevaarlijk signaal

7 April 2004

BOVAG en RAI Vereniging bezien met argusogen de proefballon van minister Zalm van Financiën om de dieselaccijns te verhogen. De organisaties zijn van mening dat alleen al het oplaten van zon proefballon een gevaarlijke uitwerking kan hebben op een juist nu ontluikend economisch herstel vanwege de onzekerheid die dit soort uitspraken teweeg brengt. Het voornemen is ook in strijd met de belofte van dit kabinet om de autolasten niet verder te verhogen. Een (diesel)accijnsverhoging leidt vooral voor de bedrijven tot een verdere kostenstijging , waardoor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven met het buitenland wordt verslechterd in plaats van verbeterd. En uiteindelijk zal de consument ook de prijsstijgingen moeten betalen. Terwijl Zalm juist met de mond beleidt dat de consument moet worden ontzien.

De Telegraaf bracht een aantal proefballonnen van Zalm vanmorgen op de voorpagina. Het ministerie ontkent niet. Een woordvoerder verwacht overigens dat eventuele voorstellen niet voor de zomer in het kabinet besproken gaan worden.

BOVAG en RAI vragen de minister met klem af te zien van een eventuele verhoging van de dieselaccijns. Nog steeds is onze dieselaccijns hoger dan die in bijvoorbeeld buurland België en onze dieselprijs zit nog steeds in de top vijf van Europa.