Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/038wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 038, 7 april 2004.

Door Wageningen Universiteits Fonds

Nieuwe hoogleraar Innovatief Ondernemerschap aan Wageningen Universiteit

Het Wageningen Universiteits Fonds heeft per 1 juni 2004 dr. Wim Hulsink benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatief Ondernemerschap aan Wageningen Universiteit. Hij volgt hiermee dr. T. Elfring op, die de leerstoel eerder bezette. Het Wageningen Universiteits Fonds zet deze in 1997 ingestelde leerstoel voort om de belangstelling voor ondernemerschap en innovatie bij de Wageningse studenten en professionals in de life sciences en de agro-voedingssectoren verder te stimuleren.

Wim Hulsink (1962) zal zijn werk als bijzonder hoogleraar aan Wageningen Universiteit verrichten vanuit de leerstoelgroep Bedrijfskunde van prof.dr. S.W.F. Omta. Hulsink is nu als universitair hoofddocent verbonden aan eShip Centre for Entrepreneurship & New Business Venturing van de Rotterdam School of Management. Hij zal zijn functie in Rotterdam blijven uitoefenen naast het bijzonder hoogleraarschap. Zijn huidige interesse gaat uit naar het terrein van high-tech entrepreneurship (zoals ICT, nanotechnologie en genomics), op zowel het ondernemers- en bedrijfsniveau, als het niveau van netwerken en clusters hiervan. Op deze terreinen publiceerde hij onder meer Silicon Valley in de Polder (2000, met Harry Bouwman) en Regional clusters in ICT (2002).

Wim Hulsink promoveerde in 1996 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (Rotterdam School of Management) op het proefschrift Do Nations Matter in the Globalising Telecommunications Industry. Hij deed daarna onderzoek naar liberalisering, privatisering en herregulering van nutsvoorzieningen en netwerkindustrieën en naar strategisch management van bedrijven in dergelijke gereguleerde bedrijfstakken. Van zijn hand verschenen de werken Privatisation and Liberalisation in European Telecommunications: Comparing Britain, the Netherlands and France (1999) en On creating competition and strategic restructuring: Regulatory reform in public utilities (2003, met Emiel Wubben).

Het Wageningen Universiteits Fonds stimuleert ondernemerschap bij Wageningse studenten en Wageningse professionals. Vanaf september 2003 wordt als specialisatie in de diverse technische opleidingen van de universiteit de opleiding Life Science, Innovation and Management aangeboden. Deze opleiding omvat naast de cursussen die specifiek gericht zijn op ondernemerschap ook vakken gericht op het management van innovatie in het algemeen. De nieuwe bijzonder hoogleraar zal een belangrijke spelen bij de vormgeving van deze specialisatie.