GroenLinks Tweede-Kamerfractie 7 april 2004 17:24 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil nadere opheldering over ontslag kritische gevangenisdirecteuren

( 7 april 2004)

Kamervraag
Vragen van het lid Vos(GroenLinks) aan de minister van Justitie (6 april 2004)

(in aanvulling op de vragen gesteld door het lid Vos op 12 maart)


1. Herinnert u zich uw antwoorden op mondelinge vragen, gesteld op 9 maart over het voornemen tot ontslag van de gevangenisdirecteuren Boeij en Van Huet?


2. Herinnert u zich dat u heeft gezegd dat het niet om het eenmalig uiten van kritiek gaat, maar in beide gevallen om een reeks van, overigens verschillende, incidenten die hebben geleid tot de conclusie dat er nu, gecumuleerd, een zodanige vertrouwensbreuk is dat het verstandig is om de heren niet langer als boegbeelden van het gevangeniswezen te laten functioneren?


3. Doelt u bij de door u genoemde reeks incidenten op het publiekelijk optreden van de heren Boeij en Van Huet, of gaat het ook om andersoortige incidenten? Zo ja, om welke andersoortige incidenten?


4. Is het u bekend dat de heer Boeij sinds zijn terugtreden als voorzitter van de VDPI (Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen) nooit meer in het openbaar is opgetreden? Zo ja, op welke incidenten doelt u in het geval van de heer Boeij?


5. Is het u bekend dat de heer Van Huet zich in het jaar 2003 uitsluitend publiekelijk heeft uitgelaten over het gevangeniswezen in zijn functie als voorzitter van de VDPI? Is het u bekend dat hij dit heeft gedaan op 30 januari 2003 in het televisieprogramma NOVA over het voornemen om twee gevangenen op een cel te zetten? En vervolgens op 4 november 2003 in het NOS-journaal over het ambtelijk voornemen om de gedetineerdenarbeid af te schaffen? Is het juist dat het in beide gevallen niet ging om kritiek op vastgesteld beleid, maar op een voornemen respectievelijk een ambtelijk voornemen ?


6. Zo ja, bevinden deze publieke optredens van de heer Van Huet zich dan niet binnen het door u geschetste kader, namelijk publiek optreden als voorzitter VDPI, waarbij het zelfs niet ging om vastgesteld beleid maar om voornemens van de minister respectievelijk een ambtelijk voornemen?


7. In welke publieke optredens, anders dan bij gelegenheid van een besloten afscheidsreceptie die feitelijk niet als een publiek optreden is aan te merken, heeft de heer Van Huet of de heer Boeij niet duidelijk gemaakt dat het ging om een optreden in zijn hoedanigheid als voorzitter van de VDPI?


8. In het debat op 9 maart heeft u ook gerefereerd aan beoordelingsgesprekken die met de heren Van Huet en Boeij zouden hebben plaatsgevonden. Heeft u zich ervan gewist dat deze functioneringsgesprekken met de heren Boeij en Van Huet daadwerkelijk hebben plaatsgevonden? Zo ja, is in deze gesprekken kritiek op het functioneren geuit, dan wel vastgesteld dat dit functioneren onvoldoende was? Zijn deze functioneringsgesprekken, zoals de regels voorschrijven ook schriftelijk vastgelegd? Is het juist dat beide heren niet lang geleden zijn bevorderd naar de eindrang BBRA 16? Zo ja, hoe is dit te rijmen met uw melding aan de Kamer op 9 maart 2004 dat 'het in beide gevallen gaat om een reeks van, overigens verschillende incidenten......' en met uw mededeling 'Het is gewoon een kwestie van het systematisch niet volgen van de lijn die nodig en gepast wordt geacht'.?


9. Bent u van mening dat u de Kamer op 9 maart volledig en juist heeft geinformeerd gezien uw antwoorden op bovenstaande vragen ?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -