Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 7 april 2004

Huwelijkscyclus door Ivo van Hove

Seizoen 04/05 bij Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam brengt volgend seizoen zeven nieuwe voorstellingen en twee hernemingen. Drie van deze voorstellingen worden geregisseerd door Ivo van Hove: De kruistochten van Alan Ayckbourn, Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman en Shakespeares Het temmen van de feeks. Het seizoen toont een voorkeur voor klassiek-modern repertoire met gevestigde en jongere gastregisseurs. Naast Gerardjan Rijnders die Keetje van Heilbron van Heinrich von Kleist ensceneert, zijn er twee nieuwe artistieke gezichten die het gezelschap komen versterken. Regisseur Olivier Provily, veelbelovend door zijn eigen signatuur, regisseert Oom Wanja van Tsjechov en de Vlaamse regisseur Peter van Kraaij geeft een geheel eigen visie op Bedrog van Harold Pinter. Een andere belofte is de voorstelling Echt iets om naar toe te leven. Speciaal voor Toneelgroep Amsterdam bedacht Arjan Ederveen dit morfinesprookje dat hij samen met Joop Admiraal vertolkt, in regie van Gerardjan Rijnders. De succesvolle voorstellingen Othello en Sonic Boom worden volgend seizoen hernomen.

Huwelijkscyclus

Het seizoen opent met De kruistochten dat komend Holland Festival in première gaat. Hartstocht, verlangens en relationeel onvermogen liggen verscholen in het hart van deze grimmige komedie. De kruistochten bestaat uit drie stukken, duurt circa vijf uur uur en wordt gespeeld door drie koppels: Hilde van Mieghem, Johanna ter Steege, Karina Smulders, Roeland Fernhout, Fred Goessens en Hans Kesting. De keuze voor het werk van komedieschrijver Alan Ayckbourn is verrassend en laat een andere kant zien van Ivo van Hove als regisseur. Deze voorstelling maakt deel uit van de vier huwelijksdrama's die Van Hove de komende tijd bij Toneelgroep Amsterdam regisseert, en waarvan Scènes uit een huwelijk in een nieuwe vertaling van Judith Herzberg en Het temmen van de Feeks met Halina Reijn in de titelrol deel uitmaken. Tijdens seizoen 05/06 wordt het vierluik gecompleteerd met A perfect wedding van de Amerikaanse auteur Charles Mee.

Relaties en ander leed

Ook in de andere voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam staan liefde, huwelijkse trouw en leugens centraal. In Echt iets om naar toe te leven spelen Arjan Ederveen en Joop Admiraal een lesbisch koppel, waarvan de kinderboekenschrijfster van de beroemde Pinkeloentje-serie op sterven ligt en de strijd om geld en goede naam hun samenzijn bezoedelt. Van geheel andere orde is de moderne klassieker Bedrog van de Vlaamse regisseur Peter Van Kraaij over een driehoeksrelatie met in de hoofdrollen Marieke Heebink, Barry Atsma en Han Kerckhoffs. Gerardjan Rijnders regisseert opnieuw een stuk van Heinricht von Kleist, zijn meest favoriete toneelschrijver. Keetje van Heilbron gaat over de dochter van de smid die verliefd wordt op een graaf en belandt in een sprookjesachtige wereld vol onhandige ridders, brandende kastelen en reddende engelen. Olivier Provily waagt zich voor het eerst aan een Tsjechov. Na twee stukken van Jon Fosse is Oom Wanja voor hem een logische keus omdat ook hier thema's als stilte, verdriet en utopisch verlangen de geheime binnenwereld van mensen en conflicten bepalen.

Premières

Data van de premières zijn als volgt: De kruistochten (première 22 juni 2004), Keetje van Heilbron (première 24 september 2004), Oom Wanja (première 19 november 2004), Scènes uit een huwelijk (première 30 januari 2005), Bedrog (première 3 februari 2005), Echt iets om naar toe te leven (première 17 april 2005), Het temmen van de feeks (première 8 mei 2005).

EINDE PERSBERCHT

Voor informatie en het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met Renée Jongejan (hoofd marketing & publiciteit); van alle voorstellingen seizoen 04/05 zijn persberichten en foto's beschikbaar. T. (020) 531 84 78, F. (020) 531 84 85, E. renéejongejan@toneelgroepamsterdam.nl.