SENTER

Dubbele kansen voor Nederlandse ICT-ers in 2004

Nederland is dit jaar voorzitter van de Europese Unie en in november gastheer voor het IST Event, een van de grootste Europese ICT evenementen in zijn soort.
Nederlandse partijen kunnen medio april voorstellen doen aan de Europese Commissie voor het congresprogramma en voor presentaties op de kennismarkt van het evenement. Tot 5 mei kunnen zij projecten inzenden voor de zogenaamde IST-Prijs.
Daarmee kan Nederland, en in het bijzonder de Nederlandse kennisinstelllingen en het ICT bedrijfsleven zich in de kijker spelen.

De Europese Commissie en Nederland zijn begonnen met de voorbereidingen voor dit Europese ICT evenement, dat plaatsvindt op 15, 16 en 17 november in Den Haag. IST 2004 Event is een groot congres op het snijvlak van overheid, economie, ICT en mensen. Het maakt deel uit van het Europese Information Society Technologies Programme (EU: http://www.cordis/lu/ist).
Het evenement vindt plaats tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Extra aanbod dit jaar is dat er veel informatie te halen zal zijn over het (nieuwe) 7e kaderprogramma van de Europese Unie en over de laatste twee 'oproepen' van het IST- programma. Naar verwachting levert dit programma in 2005 en 2006 EUR 2 miljard voor ICT onderzoek.
De Europese Commissie heeft als locatie gekozen voor het Nederlandse Congres Centrum in Den Haag. In ons land is het Ministerie van Economische Zaken als coördinerend ministerie betrokken bij de organisatie van het evenement, voor het Nederlandse paviljoen en voor de Nederlandse inhoudelijke inbreng. Het ministerie heeft Senter en NWO ingeschakeld om dit programma voor te bereiden.

IST prijs
Er zijn nog andere mogelijkheden om dit jaar als Nederlands ICT-bedrijf op te vallen. Dat is meedoen aan de IST prijs. Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven kunnen tot 5 mei aanstaande, voorstellen indienen om in aanmerking te komen voor de Europese IST-prijs, een gezaghebbende prijs voor innovatieve produkten en diensten binnen de Informatietechnologie, of Information Society Technologies (IST). De Europese IST-prijs wordt in 2004 voor de tiende keer uitgereikt. Kanshebbers zijn bedrijven en organisaties met een innovatief IST-produkt dat een veelbelovend marktpotentieel heeft. Europese erkenning die een nominatie voor de IST-prijs met zich meebrengt, kan financiering van projecten vergemakkelijken en de deur naar nieuwe markten en partners openzetten. Het verhoogt zichtbaarheid op de markt, betrouwbaarheid als zakenpartner en verbetert dus ook het toekomstperspectief voor de ondernemer.

Voor meer informatie:
IST prijs: http://www.ist-prize.org
EGL: http://www.senter.nl/egl
Speciale IST 2004: http://www.ist2004.nl