Gemeente Ede

planten fruitbomen

PERSBERICHT
nummer 78 / Ede, 7 april 2004

Leerlingen van De Prinsenakker planten fruitbomen

51 leerlingen van groep 7 van basisschool De Prinsenakker hebben woensdagochtend de buien getrotseerd om een fruitboomgaard aan te planten. Zij deden mee aan de Boomfeestdag van de Gemeente Ede.

Geslaagd
Ondanks het koude buiige weer was het een geslaagd Boomfeest. De kinderen hebben met enthousiaste inzet 45 hoogstamfruitbomen aangeplant aan de Doornboshoeve in Bennekom.
De ochtend begon met een korte instructie door Peter Peters van de afdeling Wijkbeheer van de gemeente Ede. Wethouder Wilke Dekker nodigde daarna twee leerlingen uit om samen met hem de eerste fruitboom planten. Vervolgens gingen de leerlingen in groepjes aan de slag om hun 'eigen' peren-, appel of pruimenboom te planten. Er werd fanatiek geschept en de bomen werden mooi rechtop gezet. Na afloop was er voor de deelnemers een Boomfeest-rugzakje, gevuld met wat lekkers.

Boomfeestdag
De Edese Boomfeestdag sluit aan op de Nationale Boomfeestdag. Op deze dag worden in het hele land bomen aangeplant door basisschoolleerlingen. Het gemeentelijk Milieu-infocentrum en de afdeling Wijkbeheer organiseren jaarlijks de Boomfeestdag in Ede. Samen zorgen zij voor een plantplek, begeleiding, lesmateriaal voor de school en natuurlijk de bomen.

Hoogstamfruit voor mens en dier
De kinderen hebben verschillende soorten fruitbomen aangeplant, zoals appelbomen, peren en pruimen. Deze fruitbomen zullen uitgroeien tot echte `ouderwetse` hoogstamfruitbomen. Dit soort bomen is mooi om te zien, geeft prachtige bloesems in het voorjaar en lekker fruit in de herfst.
Wie weet plukken over een paar jaar leerlingen van De Prinsenakker wel fruit van de door henzelf geplante boom.

---