ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

Herdenkingsboom voor Juliana op 48-ste Boomfeestdag

Op (verplaatste) 48-ste Boomfeestdag: Juliana-herdenkingsboom geplant door voorzitter en huisvriend van Koninklijke familie

Op 7 april aanstaande zal de heer Frank Houben tijdens de (verplaatste) Boomfeestdag een herdenkingsboom planten als eerbetoon aan oud-Koningin Juliana. Hij zal een 5 meter hoge, door Staatsbosbeheer aangeboden, Koningslinde planten samen met burgemeester Gelok van Borsele, de gemeente waar de 48-ste Nationale Viering van de Boomfeestdag wordt gehouden. Een aantal Zeeuwse kinderen zullen hun hierbij helpen. De heer Houben (oud CdK-Brabant) is voorzitter van de Stichting Nationale Boomfeestdag én hij is een goede huisvriend van de Koninklijke familie, hetgeen met name tot uiting kwam bij het huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Maxima, waarbij hij getuige van de Prins was.

De Nationale Boomfeestdag zou eigenlijk gevierd worden op 24 maart jl. maar door het overlijden van Prinses Juliana, heeft de Stichting besloten dit Nationale evenement voor de natuur, met een deelname dit jaar van 80 % van de gemeenten en ruim 130.000 kinderen, te verplaatsen naar 7 april. Dit omdat in veel gemeenten een Koningslinde geplant zou gaan worden ter ere van de geboorte van Kroonprinses Amalia en dat vond het Stichtings-bestuur niet gepast zo kort na het overlijden van de overgrootmoeder van de Kroonprinses

In het hele land zullen dus nu op 7 april Koningslindes geplant worden voor Kroonprinses Amalia. Deze bomen zijn geschonken door Staatsbosbeheer aan de Nederlandse gemeenten.

Nationale Viering in het teken van de oud-vorstin. Alleen in Borsele zal een Koningslinde voor de oud-vorstin geplant gaan worden als openingshandeling van de 48-ste Nationale Boomfeestdag. Er zal een unieke foto getoond worden van een plantende Koningin Juliana, op 22 maart 1979 in Baarn, waar zij een beuk plantte in de gerestaureerde laan van Kasteel Groeneveld. De foto kan eventueel als aankondiging op 7 april (gratis) gedownload kan worden via www.boomfeestdag.nl.

De boom voor de oud-vorstin komt centraal in een Geboorteboomcirkel te staan. Deze cirkel bestaat uit 13 geboortebomen voor Kroonprinses Amalia en zal geplant worden door alle 13 Zeeuwse burgemeesters. De in totaal 14 bomen staan symbool voor de verbinding tussen het oude en het nieuwe leven; de verbinding tussen Kroonprinses en overgrootmoeder.

Ook in het binnenprogramma zal de oud-vorstin centraal staan. Mediatrice Sandra Reemer, zal bij de opening van het Boomfeestprogramma beelden laten zien van het NOS-journaal (van 1979) van de plantende Koningin Juliana en een herinneringstekst uitspreken.

INFORMATIE:
Stichting Nationale Boomfeestdag, Peter Derksen (06-53 35 90 46)
Start buitenprogramma: 11.30 uur Start binnenprogramma: 13.00 uur
Een routebeschrijving naar de locatie in Borsele staat vanaf 5 april op www.boomfeestdag.nl


04 apr 04 12:08