Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 april 2004

Jellinek wil bijsluiter cannabis

De Jellinek is van mening dat het hoge THC-gehalte en eventuele problemen die daaruit voortvloeien vooral bestreden moeten worden door coffeeshops te verplichten een bijsluiter toe te voegen aan de cannabisproducten die zij verkopen. Dit staat in een notitie die de Jellinek vandaag heeft uitgebracht.

In de notitie 'Vernieuwen van cannabisbeleid' gaat de Jellinek uitgebreid in op de gezondheidsrisico's die met cannabisgebruik samenhangen. Voorts signaleert de notitie een aantal knelpunten in het huidige beleid. Deze kunnen opgelost worden door het aantal gedoogcriteria uit te breiden en door te komen tot een regeling voor telers

Een verplichte bijsluiter voor cannabis zou mogelijk gemaakt kunnen worden door het aantal gedoogcriteria uit te breiden. Aan de huidige AHOJ-G criteria (geen Affichering, geen Harddrugs, geen Overlast, geen verkoop aan Jeugdigen, Geen verkoop van meer dan 5 gram per dag) zouden twee nieuwe criteria toegevoegd moeten worden: verplichte productinformatie en deskundig personeel. Coffeeshophouders moeten goede informatie geven bij de producten die ze verkopen. In deze informatie moet ingegaan worden op de risico's, maar ook op het THC- en teergehalte. Daarnaast moeten er voortaan eisen worden gesteld aan het personeel dat in coffeeshops werkt. Zij moeten bij controle altijd kunnen aantonen dat zij een cursus over cannabis hebben gevolgd. De cursus zou moeten ingaan op warenkennis, omgang met klanten, voorlichtingsvaardigheden, signaleren van problematisch gebruik enzovoorts.

De Jellinek is het ermee eens dat gedegen onderzoek gedaan moet worden naar de specifieke risico's van een hoog THC-gehalte. Als uit dit onderzoek blijkt dat een hoog THC-gehalte tot extra problemen leidt, moet dat leiden tot maatregelen om tot een lager THC-gehalte te komen. En dus niet tot een verplaatsing van Nederwiet van lijst 2 naar lijst 1 van de opiumwet. Overigens wijzen eerste onderzoeken erop dat gebruikers bij een hoog THC-gehalte hun rookgedrag aanpassen. Ze nemen er gewoon minder van. Ook is duidelijk dat een hoog THC-gehalte nadelig is voor beginnende gebruikers. Er is geen onderzoek bekend naar de vraag of een hoog THC-gehalte ook leidt tot een hogere verslavingskans.

De Jellinek stelt in haar notitie verder voor om een groep telers te selecteren, die mogen telen mits zij zich houden aan een aantal gedoogcriteria. De volgende BIGH-LB criteria zouden hiervoor kunnen gelden: De telers moeten een strikte Boekhouding voeren, zij moeten Informatie geven over hun product en niet sterker telen dan bijvoorbeeld 10 procent, zij mogen geen Bestrijdingsmiddelen gebruiken, alleen Hennepplanten verbouwen, alleen Leveren aan coffeeshops en bij de Bedrijfsvoering alle kosten van de teelt zoals energiekosten door bereken in de prijs. Een nadere mogelijkheid is een onderzoek naar de mogelijkheden van een coöperatie waarin gebruikers hun eigen planten telen.

Met de notitie hoopt de Jellinek een bijdrage te leveren aan de discussie over het verbeteren van het cannabisbeleid en aan het oplossen van de huidige knelpunten daarin.

Noot voor de redactie,