Politie Noord-Holland-Noord

Politie NHN fit en gezond

Alkmaar 06-04-2004 - Op woensdag 7 april, om 12.00 uur geeft Anja Brink, korpschef van het politiekorps Noord-Holland Noord, een symbolisch start aan het project Fit en Gezond. Dit vindt plaats in de centrale hal van het hoofdbureau aan de James Wattstraat en dan zal blijken of zij fit en gezond is.

Korpschef Anja Brink: 'Regelmatig bewegen is een absolute pré en ik ben vindt enthousiast over dit project. Ik vind het een uitdaging om als eerste de test te doen'.. Tijdens de kick-off worden na de korpschef ook de directieleden Bryan Rookhuizen en Nico Plug op hun gezondheid getest en tevens een afvaardiging van de Ondernemingsraad. Fit en gezond is belangrijk voor elk mens dus ook voor de medewerkers bij de politie. Het korps NHN kende in 2000 ziekteverzuimpercentage, van 10,6%.In 2003 is het percentage gedaald naar 6,75%, en dit percentage moet verder naar beneden. De politie NHN gaat zich daarom nu voor het serieus bezig houden met de fit- en gezondheid van de medewerkers van het korps. Dit vloeit voort uit het Akkoord Arbeidsvoorwaarden sector Politie, waarin is vastgelegd dat in het belang van de lichamelijke fitheid van alle werknemers, welzijn en gezondheidsbevorderende maatregelen moeten worden getroffen. Voor de faciliteiten en programma's stelt het Ministerie van Binnenlandse Zaken geld beschikbaar.

Om het doel te bereiken is er samen met het bedrijf Active Living Papendal een 'fit en gezond pakket ' samengesteld. Active Living is een organisatie die staat voor een gezonde leefstijl die bevordering van het welzijn en de gezondheid nastreeft. Zij werken met drie pijlers: een gedegen fit- en gezondheidsonderzoek, aansluitende begeleiding met coaching en ondersteuning door consulenten en daarop aansluitende leefstijladviezen. De werknemers van het politiekorps doen eerst een zgn. nulmeting. Door middel van o.a. het meten van de bloeddruk, cholesterolgehalte, vetpercentage, fietstest wordt een persoonlijk advies uitgebracht. Active Living Papendal neemt het testprogramma af in een professionele trailer op diverse locaties. Daarna volgt desgewenst een aangepast leefstijlprogramma met faciliteiten voor de werknemer.